Brezilya'nın yeni başkanı Lula da Silva kimdir?

Brezilya'nın yeni başkanı Lula da Silva kimdir?
Brezilya'da seçimleri kazanan Lula da Silva kimdir? Brezilya'nın yeni başkanı hangi partinin adayı? İşte Lula da Silva'nın hayatı...

Luiz Inácio Lula da Silva 27 Ekim 1945 Caetés doğumlu Brezilyalı siyasetçi. Lula adıyla da bilinir. 2002'de Brezilya Devlet Başkanı oldu. 1 Ocak 2003 tarihinde devlet başkanlığı vazifesini devraldı. Brezilya İşçi Partisi'nin (Partido dos Trabalhadores, PT) kurucu mensubudur. Portekizcede Kalamar manasına gelen "Lula" lakabını daha sonradan resmi ismine ekletti. Vazifesini Ekim 2010'da devlet başkanlığı seçimlerinde yerine aday gösterdiği halefi Dilma Rousseff'a devretti.

1974'ten beri Marisa Letícia ile evlidir ve beş çocuğu vardır.

ÇOCUK YAŞTA ÇALIŞMAYA BAŞLADI

Pernambuco eyaletinin Caetés şehrinde dünyaya geldi. 1952'den sonra São Paulo'da büyüdü. Sekiz çocuklu Aristides Inácio da Silva ve Eurídice Ferreira de Mello çiftinin yedinci çocuğuydu. Fakirlikten dolayı okula çok az gidebildi ve 12 yaşından sonra ayakkabı boyacılığı, postacılık, çamaşırhane işçiliği gibi farklı işlerde çalıştı.

Ardından bir metal fabrikasında çalışmaya başladı ve metal işçiliği eğitimi aldı. 1966'nın ardından São Bernardo do Campo'da büyük bir metal işletmesinde çalışmaya başladı.

SENDİKA BAŞKANI SEÇİLDİ

Kardeşi üstünden sendika hareketine dahil oldu. 1969'da metal işçileri sendikasının bölge grubu başkanı oldu. 1975 senesinde % 92 oy alıp sendika başkanı seçildi ve 100.000 işçiyi temsil etmeye başladı.

1970'lerden sonra aralarında büyük çaplı eylemlerin de olduğu sendika faaliyetlerinin örgütlenmesinde görev aldı. Tutuklandı, bir ay tutuklu kaldı. Grevlerin başarısızlığı sonrasında başka sendikacılar, aydınlar ve toplumun farklı taraflarının temsilcileriyle beraber 10 Şubat 1980'de İşçi Partisi'ni (Partido Trabalhadores, PT) kurdu. PT daha 1982 senesinde ülkenin geniş kesimine yayıldı ve 400.000 üyeye ulaştı.

İLK SEÇİMİNİ KAYBETTİ

1986 senesinde Brezilya kongresine seçildi. Yeni sivil anayasanın hazırlanmasına aktif olarak rol alan PT bu sayede işçi haklarıyla alakalı önemli kazanımlara anayasayal güvenceye almayı başardı. Fakat toprak mülkiyeti gibi hususlarda aynı başarıyı gösteremedi. 1989 senesinde PT'nin adayı olarak sosyalist bir programla başkanlık seçimlerine girdi. Fakat özellikle sermaye çevrelerinin karşı çıkması neticesinde seçilemedi.

Ardından gerçekleştirilen tüm başkanlık seçimlerine girdi. 2002 senesindeki seçim kampanyasında işçi imajını değiştirip ilk kez takım elbise giydi. Ayrıca Brezilya'nın dış borçlarını ödememesi gerektiğine dönük taleplerini vurgulamaktan caydı. Bunun yerine programında açlık ve yoksullukla mücadele ve daha iyi eğitim olanakları dikkat çekti. Ayrıca sermeye çevreleriyle de yavaş yavaş güven ilişkisi geliştirmeye başladı. Bunu Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) güvenini kazanması takip etti.

2002'DE BAŞKAN OLDU

27 Ekim 2002 tarihinde gerçekleştirilen ikinci tur seçimlerini Brezilya Sosyal Demokrat Partisi adayı José Serra'ya karşı başarıyla bitirdi ve 1995 senesinden beri başkanlık yapan Fernando Henrique Cardoso'nun yerine Brezilya devlet başkanı seçildi.

Aynı zamanda Mato Grosso valisi olan ve Greenpeace'in Brezilya'daki yağmur ormanlarının yağmalanmasından sorumlu tuttuğu sanayici Blairo Maggi gibi kişilerle yakınlığı nedeniyle çokça eleştirildi. 2006 senesinde gerçekleştirilen seçimlerde rakibi sosyal demokrat Geraldo Alckmin'e karşı tekrar başarılı olarak başkanlık vazifesine devam etti.

12 Temmuz 2017'de eski cumhurbaşkanı Lula da Silva, yolsuzluk sebebiyle hüküm giymiş ve hakim Sérgio Moro tarafından dokuz sene altı ay hapse mahkûm edilmiştir. Savcılar, Lula'nın 3.7 milyon real (yaklaşık 1.2 milyon dolar) değerinde rüşvet aldığını, bu parayla da Sao Paulo'daki tatil kasabası Guaruja'da yer alan lüks apartman dairesi aldığını ve daireyi tekrar yaptığını söyledi. Kesinleşen 12 sene 1 aylık hapis cezası sonrasında 2018 senesinin Nisan ayında polise teslim oldu. Yolsuzluk ve kara para aklama suçlamaları sebebiyle yaklaşık 2 sene hapiste kalan Lula Da Silva, 8 Kasım 2019'da hapishaneden tahliye edildi.

Lula 31 Ekim 2022 tarihinde yapılan seçimleri kazanarak yeniden başkan seçildi.