2023 yılı bedelli askerlik ücreti merak konusu oldu! İşte yeni yılda uygulanması beklenen bedelli ücreti

2023 yılı bedelli askerlik ücreti merak konusu oldu! İşte yeni yılda uygulanması beklenen bedelli ücreti
Asgari ücrete yapılan zammın ardından, ürün ve hizmetlere peş peşe zamlar geldi. Vatandaşlar 2023 yılında bedelli askerlik ücretinin ne kadar olacağını da merak ediyor. Tahminlere göre 2023 yılı bedelli askerlik ücreti 150 bin lira civarında olacak.

Asgari ücrete yapılan yüzde 50'lik artışın ardından, memur maaşlarına da aynı oranlı bir zam yapılması halinde, bedelli askerlik ücretinin 150 bin liranın üzerine çıkacağı bekleniyor. Geçtiğimiz yılın son çeyreğinde (1 Temmuz-31 Aralık 2022) zam yapılan bedelli askerlik ücreti, yıl sonuna doğru yeniden zam görecek. Habertürk yazarı Bülent Aydemir'in yazısına göre, ortalama bir asteğmenin maaşının 17 bin 500 lira olduğu düşünüldüğünde, bedelli askerlik ücreti yılbaşına kadar 105 bin lira olacak. Yasa gereği 6 asteğmen maaşına endeksli olan bedelli askerliğin halihazırda bu yılın bedelli askerlik ücreti 100 bin lira civarında.

150 BİN LİRANIN ÜSTÜNE ÇIKACAK

Bedelli askerlik ücretlerinin yükselmesi, gündemde olan maaş zammı konusunda da dikkat çekiyor. Yılın ilk yarısında memur, memur emeklisi, SGK ve Bağkur çalışanlarının maaşlarına yapılacak olan zam, asgari ücretin yüzde 50'lik artışından sonra daha da önem kazanıyor. Özellikle enflasyonun yüksek seyretmesi nedeniyle ürün fiyatlarının da yükselmesiyle birlikte, maaş zammının da yapılması beklentiler arasında. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023 yılında uygulanacak olan asgari ücretin yüzde 54'lük artışla 8 bin 506 lira olduğunu açıklamıştı. Bu artışın memur maaşlarına da yapılması halinde, bedelli askerlik ücretinin 150 bin liranın üzerine çıkması bekleniyor.

Bedelli askerlik ücretlerinin yükselmesi, asteğmen maaşına endeksli olarak belirleniyor. Bu nedenle, asteğmen maaşlarının da yükselmesi bekleniyor. Yasa gereği 6 asteğmen maaşına endeksli olan bedelli askerlik ücretinin halihazırda 100 bin lira civarında olduğu biliniyor. Ancak, memur maaşlarına yapılacak olan zam sonucu bu ücretin 150 bin liranın üzerine çıkması bekleniyor. Ayrıca, son çeyrekte (1 Temmuz-31 Aralık 2022) zam yapılan bedelli askerlik ücretine yıl sonuna doğru yeniden bir zam da gelecek. Böylece, bedelli askerlik ücreti yılbaşına kadar 105 bin lira seviyesine ulaşacak. Bu durum, 6 asteğmen maaşının ortalama 17 bin 500 lira olduğu varsayımıyla hesaplanmıştır.