NAZMİ BİLGİN: "SEÇİM YILINI ÜLKEMİZ VE DEMOKRASİMİZ İÇİN DERİN ENDİŞELER DUYARAK KARŞILADIK AMA MÜCADELEMİZİ DE SÜRDÜRÜYORUZ"

NAZMİ BİLGİN: "SEÇİM YILINI ÜLKEMİZ VE DEMOKRASİMİZ İÇİN DERİN ENDİŞELER DUYARAK KARŞILADIK AMA MÜCADELEMİZİ DE SÜRDÜRÜYORUZ"
Gazeteciler Cemiyeti, "Özgürlük İçin Basın (ÖİB)" projesi kapsamında hazırladığı 2022 yılı raporunu yayınlandı. Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, raporla ilgili “Anayasa’nın 28’inci maddesindeki ‘basın hürdür’ hükmüne ve evrensel ‘halkın haber alma hakkı’ ilkesine rağmen iletişim özgürlüğün...

Gazeteciler Cemiyeti, "Özgürlük İçin Basın (ÖİB)" projesi kapsamında hazırladığı 2022 yılı raporunu yayınlandı. Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, raporla ilgili “Anayasa’nın 28’inci maddesindeki ‘basın hürdür’ hükmüne ve evrensel ‘halkın haber alma hakkı’ ilkesine rağmen iletişim özgürlüğüne aykırı uygulamalar yıl boyunca devam etti. Maalesef seçim yılını ülkemiz ve demokrasimiz için derin endişeler duyarak karşıladık ama mücadelemizi de sürdürüyoruz” açıklamasını yaptı.

Gazeteciler Cemiyeti’nin projesi olan ÖİB 2022 yılı raporu yayınlandı. Rapora ilişkin yazılı açıklama yapan Gazeteciler Cemiyet Başkanı Nazmi Bilgin, Türkiye’nin 2022 yılını basın ve ifade özgürlüğü alanındaki mevzuat düzenlemeleri ve yargı kararlarıyla demokrasiyi gölgeleyen gelişmelerle geri bıraktığını belirtti. Bilgin, “Anayasa’nın 28’inci maddesindeki ‘basın hürdür’ hükmüne ve evrensel ‘halkın haber alma hakkı’ ilkesine rağmen iletişim özgürlüğüne aykırı uygulamalar yıl boyunca devam etti. Maalesef seçim yılını ülkemiz ve demokrasimiz için derin endişeler duyarak karşıladık ama mücadelemizi de sürdürüyoruz” dedi.

2014 yılından bu yana basın ve ifade özgürlüğü aleyhindeki gelişmelerin not edildiğini anımsatan ve 2022’deki ihlallere ilişkin aylık rapor açıklamalarında gerekli eleştiri ve uyarıları paylaştıklarını vurgulayan Bilgin’in açıklaması şöyle:

“ELEŞTİRİ VE UYARILAR SONUÇ VERMEDİĞİ GİBİ BASKI GİDEREK ARTMAKTA”

“Ne yazık ki eleştiriler, uyarılar sonuç vermediği gibi denetim ve baskı giderek artmaktadır. Hükümetin ya da Cumhurbaşkanı’nın kararlarına katılmamak ve bunu çeşitli biçimlerde ifade etmek Anayasa güvencesinde olmasına rağmen demokrasinin en temel ilkeleri yok sayılmaktadır. Daha da endişe verici olan bu uygulamaların bağımsız kurumları da baskı aracı haline getirmesidir. Demokrasiyi ayakta tutması beklenen kurumlar bu niteliklerini yitirmektedir. Sizlerle de paylaştığımız 2022 yılına ilişkin özet metnimiz de durumun ne kadar endişe verici olduğunu gözler önüne sermektedir. Kritik seçimler arifesinde, ülkemizi basın ve ifade özgürlüğü tartışmalarından uzak tutacak gelişmeler yaşanmasını diliyoruz.

(Sinan) Ateş’in öldürülmesiyle seçim yılına siyasi suikast gölgesi düşürülmesini ise çok üzücü bir son gelişme olarak algılıyoruz.

“ARALIK AYI SONUNDA CEZAEVLERİNDEKİ GAZETECİ SAYISI 43 OLARAK BİLDİRİLDİ”

Yıl içerisinde konser, tiyatro, festival gibi etkinlikler yanı sıra basın açıklaması ve yürüyüş eylemleri de mülki idari amirleri kararlarıyla yasaklandı. ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ suçlamasıyla adli süreçlerde gazetecilerin yanı sıra farklı kesimlerden yurttaşlar suçlamalara maruz kaldı. Basın özgürlüğüne aykırı yargılamalar sonucunda Aralık ayı sonunda cezaevlerindeki gazeteci sayısı 43 olarak bildirildi. Ancak ay içerisinde gazeteciler aleyhine yeni hapis cezası kararları alındığı görüldü. Medya Dayanışma Grubu olarak Meclis’te yanlışlığını anlatmaya çalıştığımız ve hukuki mücadele yürüttüğümüz dezenformasyon gerekçeli ‘Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ kapsamında Türk Ceza Kanunu’na ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ suçu maalesef eklendi. Anayasa Mahkemesi’nin bu maddeyle ve diğer maddelerle ilgili başvuruyu bu yıl görüşecek. Yüksek Mahkemenin yürütmenin durdurulması ve iptali yönünde karar almasını bekliyoruz.”

Raporun tamamına ve geçmiş aylardaki raporlara www.gc-tr.org, www.pressforfreedom.gc-tr.org ve www.media4democracy.org internet adresleri üzerinden ulaşılabiliyor.