MÜTEAHHİTLERDEN ‘SİCİL AFFI’ ÇAĞRISI: "ÇARESİZLİK İÇİNDE TEMİNAT MEKTUPLARINI YAKMAK ZORUNDA KALAN MÜTEAHHİTLİK FİRMALARI AF YASASI KAPSAMINA ALINMALI"

MÜTEAHHİTLERDEN ‘SİCİL AFFI’ ÇAĞRISI: "ÇARESİZLİK İÇİNDE TEMİNAT MEKTUPLARINI YAKMAK ZORUNDA KALAN MÜTEAHHİTLİK FİRMALARI AF YASASI KAPSAMINA ALINMALI"
Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), Başkanı Erdal Eren, “Kamuya iş yapan müteahhitler olağanüstü şartlarla artan girdi maliyetlerinden dolayı işlerini sürdüremez hale geldi. Çaresizlik içinde teminat mektuplarını yakmak zorunda kalan ve cezalı duruma düşen küçük ve orta ölçekli müteahhitlik firmalar...

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), Başkanı Erdal Eren, “Kamuya iş yapan müteahhitler olağanüstü şartlarla artan girdi maliyetlerinden dolayı işlerini sürdüremez hale geldi. Çaresizlik içinde teminat mektuplarını yakmak zorunda kalan ve cezalı duruma düşen küçük ve orta ölçekli müteahhitlik firmaları hazırlıkları süren af yasası kapsamına alınmalı. Tek seferlik sicil affı ve teminat mektuplarının iadesi imkânı tanınması, sektördeki önemli bir tıkanıklığı giderecektir” dedi.

TMB Başkanı Erdal Eren bugün yaptığı yazılı açıklamada, özellikle kamuya iş yapan müteahhitlerin 2020-2022 dönemindeki olağanüstü şartlar nedeniyle artan girdi maliyetlerinden dolayı işlerini sürdüremez hale geldiğini bildirdi. Küçük ve orta ölçekli müteahhitlik firmalarının, hazırlıkları süren af yasası kapsamına alınmasını isteyen Eren’in açıklaması şöyle:

“KAMU MÜTEAHHİTLERİ ARTAN GİRDİ MALİYETLERİ NEDENİYELE İŞLERİNİ SÜRDÜREMİYOR: Kamuya iş yapan müteahhitler 2020-2022 döneminde olağanüstü şartlarla artan girdi maliyetlerinden dolayı işlerini sürdüremez hale geldi. Salgın döneminin sektör üzerindeki olumsuz etkileri sürerken Ukrayna-Rusya savaşı patlak verdi. Savaşın etkisiyle ithal ve enerjiye bağımlı girdi maliyetlerindeki artış devam etti. Ocak 2021-kasım 2022 döneminde sektörün öne çıkan girdilerinde ortalama fiyat artışı yüzde 170’lere çıktı. Kamu projelerinde ödenek ve ödeme sorunlarının yaşanmasıyla birlikte müteahhitler oluşan tüm bu yükü taşıyamayacak duruma geldi. Sektörde borçlanma oranı, kullanılan nakdi kredi hacmi 2022 kasım ayı itibarıyla yıllık bazda yüzde 30 arttı. Bu gelişmelerden sektörün istihdam gücüne de zarar verdi.

MÜTEAHHİTLER İŞLERİNİ SÜRDÜREMEYEREK TEMİNAT MEKTUPLARINI DA YAKMAK ZORUNDA KALDI: TMB'nin girişimleriyle hükümetin gündemine giren ve kamu ile iş yapan müteahhitlerin sorunlarına çözüm üretilmesi doğrultusunda, bu projeler için iki kez ilave fiyat farkı düzenlemesi yapıldı. Buna rağmen, salgının ağırlaştırdığı şartlar yüzünden, işini sürdüremeyecek müteahhitlik firmalarına proje tamamlama oranı yüzde 15 ve altında ise tasfiye hakkı tanındı, ancak ek fiyat farkı formülü ve tasfiye için belirlenen düşük tamamlama kriteri ne yazık ki müteahhitlerin sorunlarına çare olmanın gerisinde kaldı. Geldiğimiz noktada pek çok müteahhit, proje tamamlanma oranı yüzde 15’in üstünde olduğu için maalesef tasfiye hakkı alamadığı gibi işlerini de sürdüremeyerek, teminat mektuplarını da yakmak zorunda kaldı. Özellikle Anadolu’da maliyet artışlarını karşılamaya gücü yetmeyen çok sayıda küçük ve orta ölçekli müteahhitlik firması cezalı duruma düşerek yeniden ihalelere giremez ve iş yapamaz hale geldi.

SİCİL AFFI SEKTÖRDEKİ TIKANIKLIĞI GİDERECEKTİR: Bu durumdaki müteahhitler, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlıkları sürdürülen kamuya olan borçların yapılandırılmasına yönelik ‘af yasası’ olarak telaffuz edilen yeni yasal düzenleme kapsamına alınmalı. Müteahhitlik firmalarının da yasa kapsamına alınarak tek seferlik sicil affı ve teminat mektuplarının iadesi imkânı tanınması, sektördeki önemli bir tıkanıklığı giderecektir. Bu hususu Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Hazine ve Maliye Bakanımızın takdirlerine arz ediyor; zor durumda olan ve Anadolu’nun geneline yayılmış bulunan firmalarımız adına bizlerden hiçbir zaman esirgemedikleri yardımlarını beklediğimizin altını çizmek istiyorum."