ANKARA KENT KONSEYİ YÖNETİM KURULU ÜYESİ ANADOL: DEPREMZEDELERİN NEREDE OLURLARSA OLSUNLAR BAŞKENT’İN HEP YANLARINDA OLACAKLARINI BİLMELERİNİ İSTİYORUZ

ANKARA KENT KONSEYİ YÖNETİM KURULU ÜYESİ ANADOL: DEPREMZEDELERİN NEREDE OLURLARSA OLSUNLAR BAŞKENT’İN HEP YANLARINDA OLACAKLARINI BİLMELERİNİ İSTİYORUZ
Ankara Kent Konseyi ve Başkent Gençlik Meclisi, deprem felaketinden etkilenen bölgelere yardım gönderiyor. Ankara Kent Konseyi Yönetim Kurulu ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Üyesi Ceren Anadol, “Deprem bölgelerinden gelen bütün yakınlarımızın da kardeşlerimizin de acısı...

Ankara Kent Konseyi ve Başkent Gençlik Meclisi, deprem felaketinden etkilenen bölgelere yardım gönderiyor. Ankara Kent Konseyi Yönetim Kurulu ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Üyesi Ceren Anadol, “Deprem bölgelerinden gelen bütün yakınlarımızın da kardeşlerimizin de acısını paylaşmaya çalıştığımız gibi Başkent’in onların da evi olacağını, her nerede olurlarsa olsunlar Başkent’in hep yanlarında olacaklarını bilmelerini istiyoruz. Üç buçuk yaşında bir çocuk geldi dün. Elinde bir diş fırçasıyla. ‘Deprem bölgesinden gelen kardeşlerime bunu verir misiniz’ diye. Çok duygusal anlar yaşıyoruz burada” dedi.

Ankara Kent Konseyi ve Başkent Gençlik Meclisi, depremden etkilenen bölgelere yardım götürmek amacıyla çalışıyor. Bölgeden Ankara’ya gelen depremzedelerin temel ihtiyaçlarını karşılayan Konsey, özellikle çocuklara psikolojik destek de sağlıyor. Ankara Kent Konseyi Yönetim Kurulu ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Üyesi Ceren Anadol, Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremin ardından Ankara Kent Konseyi’nin yaptığı çalışmalardan bahsetti. Anadol, şunları söyledi:

“Ankara Kent Konseyi olarak deprem felaketi yaşandıktan sonra sabah saat 8 civarında bütün bileşenlerimizle birlikte Ankara Kent Konseyi binamızda bir koordinasyon toplantısı gerçekleştirdik. Ondan sonra yaklaşık 1800 bileşenimizle deprem bölgelerine gönderilmek üzere yardımlar toplamaya başladık. Burada Kent Konseyi’nin en önemli saha güçlerinden birisi olan Başkent Gençlik Meclisi’miz devreye girdi. Buradaki arkadaşlarımızın çoğu Ankara’ya okumaya gelmiş ve deprem bölgelerinde aileleri olan öğrencilerdi. Hepsi çok büyük bir fedakarlıkla, deprem gününden itibaren buradalar ve yardımlaşmak için inanılmaz bir dayanışma içerisindeler.

“BÖYLE ZAMANLARDA BİRBİRİMİZE KENETLENMEK BELKİ DE BİZİM EN ÖNEMLİ ÖZELLİĞİMİZ”

Depremzede vatandaşlarımız Ankara’ya gelmeye başladı. Biz, Ankara Kent Konseyi’nde olan hiç kullanılmamış, Başkentlilerin yardımıyla gelen ürünlerimizden bir ihtiyaç mağazası oluşturduk ve bunları depremzede vatandaşlarımızın kullanımına açtık. Bu zamana kadar yaklaşık 31 tane aracımız deprem bölgelerine gitti. Arkadaşlarımız oralara gitti. Ankara’ya veya başka bir ile gitmek isteyen insanlara da bir şekilde yardımcı olmaya çalıştık. Başkentli olmanın ne demek olduğunu şu anda çok daha iyi anlıyoruz. Ankara’da bu dayanışmaya destek olan bütün Başkentlilere teşekkür ediyoruz. Deprem bölgelerinden gelen bütün yakınlarımızın da kardeşlerimizin de acısını paylaşmaya çalıştığımız gibi Başkent’in onların da evi olacağını, her nerede olurlarsa olsunlar Başkent’in hep yanlarında olacaklarını bilmelerini istiyoruz. Ankara Kent Konseyi olarak gerçekten burada fedakârlık gösteren bütün gençlerimize, çocuklara çok teşekkür ediyorum. Üç buçuk yaşında bir çocuk geldi dün. Elinde bir diş fırçasıyla. ‘Deprem bölgesinden gelen kardeşlerime bunu verir misiniz’ diye. Çok duygusal anlar yaşıyoruz burada. Türk milletinin böyle zamanlarda birbirine kenetlenmesi belki bizim en önemli özelliğimiz ve Ankara Kent Konseyi kurulduğu günden beri bu ruhla çalışan bir organizma zaten. O yüzden herkese hem buraya gelen hem gönüllü olarak yardımcı olmaya çalışan herkese sonsuz teşekkürlerde bulunuyoruz.”

“AİLELERE PSİKOLOG DOKTORLAR EŞLİĞİNDE BARINMA SAĞLIYORUZ”

Ankara Kent Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Cevriye Kaya, depremzedelerin barınma ihtiyaçlarının nasıl sağlandığını aktardı. Kara, “Ankara Kent Konseyi’nin binasındayız. Buraya depremzede aileler gelmekte buraya gelen ailelere psikolog doktorlar eşliğinde barınma sağlıyoruz. Buradan ihtiyaçlarını giderip daha sonra onları yerleşecekleri yerlere götürüyoruz. İlaçlarını, her türlü ihtiyaçlarını burada karşılıyoruz” dedi.

Başkent Gençlik Meclisi’nden Rümeysa Kırmız da Genç Afet Acil Koordinasyon Merkezi’nde gönüllü olarak çalışıyor. Kırmız, şöyle konuştu:

“ANKARA KENT KONSEYİ’NE GELEN DEPREMZEDELERLE DE BİREBİR İLETİŞİM KURUYORUZ”

“Ankara Kent Konseyi’ndeyiz. Başkent’in gençlerinin, Başkent Gençlik Meclisi’nin oluşturduğu Genç Afet Acil Koordinasyon Merkezi’ndeyiz. Afetin ilk gününden bugüne kadar tarafımıza bildirilen sayısız adresi AFAD ve CİMER’e iletmiş bulunmaktayız. Aynı zamanda Ankara Kent Konseyi’ne gönderilen yardım kolilerini paketledik. Onları da afet bölgelerine ulaştırdık. Ankara Kent Konseyi’ne gelen depremzedelerle de birebir iletişim kuruyoruz. Onlara birebir destek sağlıyoruz. Onların barınma ve erzak ihtiyaçlarını gideriyoruz. Hali hazırda afetler için bir organizasyonumuz yoktu. O gün acil bir şekilde karar aldık ve böyle bir organizasyon yaptık. Bütün arkadaşlarımız görevlendirildi. Yaklaşık 30 kişi şu an orada. Hem barınma hem ulaşım için insanlardan talepleri topluyorlar. AFAD ve CİMER’e de bilgileri giriyorlar.

Başkent Gençlik Meclisi’nden Şule Kazak ise yapılan çalışmaları şu şekilde anlattı:

“AFAD, AKUT, BABALA, AHBAP’LA İLETİŞİM HALİNDEYİZ SÜREKLİ”

“Burada Ankara Kent Konseyi’nin Başkent Gençlik Meclisi olarak depremzedelerimizin taleplerini, ihtiyaçlarını teyit edip gerekli mecralara aktarıyoruz. Onun dışında depremin gerçekleştiği ilk 3-4 günde de adres teyit ettik. Enkaz altında kalan depremzedeler için AFAD’ı teyit ettiğimiz adreslere gönderdik. O şekilde belli bilgileri topluyoruz, bilgi havuzu oluşturuyoruz. Buradan bağlantı kurmaya çalışıyoruz güvendiğimiz yerlerle. AFAD, AKUT, Babala, AHBAP’la iletişim halindeyiz sürekli. Bu şekilde bir network oluşturmaya çalışıyoruz.

“HAYVANLARIMIZ İÇİN DE ELİMİZDEN GELENİ YAPMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Aslında burada bir araya geliş amacımızı insani yardım olarak belirtiyoruz ama hayvanları da tabii ki unutmayan vatandaşlarımız var. Onun için de bir köşe ayırdık. Hayvanlarımız için de elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz.

“ENGELLİ VATANDAŞLARIMIZA DA YARDIMCI OLMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Engelli vatandaşlarımız var. Tekerlekli sandalye kullanan ama enkaz altında kalan. Onlara da elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz. Burada oluşturduğumuz bağlantıda ulaşabildiğimiz her yere ulaşmaya çalışıyoruz. Bütün ihtiyaçları gidermeye çalışıyoruz. Umarım yararımız dokunuyordur. Burada gençler el ele verdi. Bir araya geldi ve dayanışma içinde bir şeyleri değiştirmeye çalışıyoruz.

“PSİKOLOJİK DESTEK ÇOCUKLAR İÇİN DAHA ÇOK İSTENİYOR”

Depremzedeler için şimdi belli yerler oluşturduk. İlk önce bir dinlenme odamız, divanımız var. Oraya alıyoruz. Dinleniyorlar, ihtiyaçları neler dinliyoruz. Daha sonra aşağıya bir mağaza oluşturduk. Orada gıdamız da kıyafetlerimiz de iç çamaşırımız da bulunuyor. Ne gerekiyorsa aşağıda kurulu. Depremzedelerimiz dinlendikten sonra onları alıyoruz aşağı, ihtiyaçlarını alıyorlar. Daha sonra barınma sorunları varsa onu halletmeye çalışıyoruz. Ulaşım sorunları varsa onu da halletmeye çalışıyoruz. Aynı zamanda fiziksel olarak hasar aldıkları gibi psikolojik olarak da bir hasar aldılar. Bu konuda da yardımcı olmaya çalışıyoruz. Gerekli psikolojik danışmanlar ayrıldılar. Depremzedelerin eğer bu konuda ihtiyacı varsa onları alıyoruz. Psikolojik destek de veriyoruz. Bu şekilde bir sistem oluşturduk. Umarım işe yarar, umarım işler. Psikolojik destek daha çok çocuklar için daha çok isteniyor. Çocuklar özelinde odaklanmak istiyoruz.”