BORSA İSTANBUL, 5 GÜNLÜK ARANIN ARDINDAN YENİDEN AÇILDI… BIST100 ENDEKSİ KAPANIŞA GÖRE YÜZDE 5,86 YÜKSELDİ

BORSA İSTANBUL, 5 GÜNLÜK ARANIN ARDINDAN YENİDEN AÇILDI… BIST100 ENDEKSİ KAPANIŞA GÖRE YÜZDE 5,86 YÜKSELDİ
Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle geçen 8 Şubat’ta işlemlerin durdurulduğu Borsa İstanbul, bir dizi tedbirle, saat 09.40 itibarıyla yeniden açıldı. BIST100 endeksi, kapanışa göre yüzde 5,86 yükselişle 4.769 puandan başladı....

Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle geçen 8 Şubat’ta işlemlerin durdurulduğu Borsa İstanbul, bir dizi tedbirle, saat 09.40 itibarıyla yeniden açıldı. BIST100 endeksi, kapanışa göre yüzde 5,86 yükselişle 4.769 puandan başladı.

Borsa İstanbul, Kahramanmaraş merkezli ve 10 ili etkileyen depremler nedeniyle yaşanan hızlı düşüşün ardından 8 Şubat Çarşamba günü saat 11.01'den itibaren 5 işlem günü süreyle kapatılmıştı. Çarşamba günü kapatma kararına kadar geçen sürede yapılan işlemler ise iptal edilmişti. Borsa İstanbul'da Pay ve Vadeli İşlem Opsiyon Piyasaları (VİOP), bir dizi tedbirle bugün saat 09.40’da yeniden açıldı. BIST100 endeksi, salı günkü kapanışına göre yüzde 5,86 yükselişle 4.769 puanla açılış yaptı. 

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Borsa İstanbul, 5 işlem günü boyunca işlemlerin durdurulduğu pay ve vadeli işlem piyasalarında, bugünkü açılış öncesi bir dizi tedbir açıklamıştı.

SPK’DAN BORSA TEDBİRLERİ

SPK kararına göre de deprem bölgesinde bulunan yatırımcıların yükümlülüklerini yerine getirememesi nedeniyle temerrüde düşmeleri hazirana ayına kadar erteledi. Yüzde 35 olarak belirlenen başlangıç özkaynak koruma oranının ise 10 Nisan’a kadar yüzde 20 olarak uygulanmasına karar verildi. Öte yandan, portföy büyüklüğü 1 milyon TL ve altında olan müşterilere, aracı kurumlarca uygulanacak azami kredi ve temerrüt faiz oranlarının makul seviyede belirlenmesi tavsiye edildi.

BORSA İSTANBUL'DAN AÇILIŞ TEDBİRLERİ

Borsa İstanbul tarafından dün Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan bildirime göre; emtia sertifikaları hariç tutulmak üzere Pay Piyasası'nda açılış seansı uygulanan tüm sermaye piyasa araçlarında ve VİOP işlem gören tüm sözleşmelerde; açılış seansında emir iptali, fiyat kötüleştirme ve miktar azaltımına izin verilmeyeceği açıklanmıştı.