Depremden sonra olası iç göç dalgası nasıl bekleniyor?

Depremden sonra olası iç göç dalgası nasıl bekleniyor?
Demokrat Parti Göç ve Sosyal Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı İlay Aksoy,"Güvenlik amacıyla geçici iç göç oldu. Çevre illerde de geçici göçün yan etkisi olacak. Çok ağır süreçten geçiyoruz" dedi.

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem Türkiye'nin 10 ilini etkiledi.

Depremlerde ölü sayısı cumhuriyet tarihinin en ölümcül depremi olarak bilinen 1939 Erzincan depremindeki can kaybını aştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın en son yaptığı açıklamada, depremlerde 35 bin 418 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Depremin onuncu gününde de arama kurtarma çalışmaları sürüyor.

Demokrat Parti Göç ve Sosyal Politikalarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı İlay Aksoy Al Ain Türkçe'den Tuğba Yıldırım'ın sorularını yanıtladı.

Depremden sonra olası iç göç dalgası nasıl bekleniyor?

İnsanlar orada yerleşik düzenlerini bıraktılar dolayısıyla şu an geçici bir güvenlik amacıyla iç göç oldu. Herkes nerede sığınabilecekleri yer varsa oraya göç etti. Bu geçici bir göçtür. İnsanlar kendi şehirlerinden ayrılıp tekrar başka şehire geçmeyecek. Elbete biraz göç kalır ama esas olarak insanlar kendi illerinde yaşamaya devam etmek istiyor. Dolayısıyla oradaki inşaatlar bir an önce toparlanması gerekiyor. Hayatın normale dönmesi lazım, bu büyük bir felaket. Dolayısıyla bu iç göç çok büyük sıkıntı.

Bölgeyi terk eden nereye gidiyor bu konu Türkiye'nin geneline nasıl yansıyacak?

İnsanlar büyük şehirlere akrabalarının yanına gidiyor. Ekonomiyi çok ağır bir şekilde etkileyecek. 10 ilimizde üretim durdu. Üretimin olmadığı yerde gelirler çok kısıtlanacak. İnsanlar iş bulmaya çalışacak, bu ortamda iş bulmaları çok zor olacak. Kiralar etkilendi, yaşam pahalılaştı. Zaten çok derin bir ekonomik buhran içindeydik. Çok çok ağır bir süreçten geçiyoruz.

Bu şartlarda Suriye'den Türkiye'ye göç devam ediyor mu? Sınır kapıları ne durumda?

İnsani yardım açısından İki tane sınır kapısı açıldı. Hem İdlip hem de güvenli bölge tarafından ben doğru bulmuyorum. Suriye Arap cumhuriyetine insani yardıma ulaşacaksa, Türkiye ve Suriye arasında Yayladağ sınır kapısı açık. Orada yapılacak olan yardım Türkiye'den çıkıp Suriye'ye ulaşabilir. Dolayısıyla buraya gidecek olan yardımlar güvenli bölgede ve ve silahlı grupların bölgelerine gidecek. İnsani yardımda benim araştırdığım HTŞ o bölgedeki insanların ulaştırmasına izin vermiyor. Türkiye'den insani yardım Suriyelere ulaşacaksa o zaman Yayladağ kapısından ulaşması lazım.