MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU, ABD DIŞİŞLERİ BAKANI ANTONY BLINKEN’A FİNLANDİYA’NIN NATO’YA KATILIM ONAY BELGESİNİ TESLİM ETTİ

MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU, ABD DIŞİŞLERİ BAKANI ANTONY BLINKEN’A FİNLANDİYA’NIN NATO’YA KATILIM ONAY BELGESİNİ TESLİM ETTİ
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bugün NATO’nun Brüksel Karargahı’nda düzenlenecek Finlandiya’nın katılım töreninden önce ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüştü. Çavuşoğlu, “ABD Dışişleri Bakanı ile ilişkilerimizi ele aldık. Finlandiya’nın NATO’ya katılım onay belgesini, NATO Kurucu Antla...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bugün NATO’nun Brüksel Karargahı’nda düzenlenecek Finlandiya’nın katılım töreninden önce ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüştü. Çavuşoğlu, “ABD Dışişleri Bakanı ile ilişkilerimizi ele aldık. Finlandiya’nın NATO’ya katılım onay belgesini, NATO Kurucu Antlaşması uyarınca üyelik belgelerini saklayan ABD’ye teslim ettik” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı ve bugün Finlandiya’nın resmen İttifak’a katılımı için yapılacak törene katılmak üzere Brüksel’e gitti. Çavuşoğlu, Amerikan mevkidaşı Antony Blinken ile bir araya geldi. Çavuşoğlu görüşmeye ilişkin sosyal medya hesabından, “ABD Dışişleri Bakanı ile ilişkilerimizi ele aldık. Finlandiya’nın NATO’ya katılım onay belgesini, NATO Kurucu Antlaşması uyarınca üyelik belgelerini saklayan ABD’ye teslim ettik” dedi.

NATO’YA ÜYELİK SÜRECİ NASIL İŞLİYOR?

7 aşamadan oluşan katılım süreci şöyle ilerliyor:

-Müttefikler bir ülkeyi üyeliğe davet etme kararı aldıklarında, o ülkeyi katılım müzakerelerinin başlaması için resmi olarak davet eder. NATO uzmanları ve davet edilen ülkenin temsilcileri ile NATO’nun Brüksel Karargahı’nda görüşmeler başlar.

-Davet edilen ülkenin Dışişleri Bakanı NATO Genel Sekreteri’ne niyet mektubunu teslim ederek üyeliğin yükümlülüklerini ve üstleneceği taahhütleri kabul ettiğini bildirir.

-Ardından NATO, Washington Antlaşması’na ilave katılım protokollerini hazırlar. Protokoller, NATO üyesi ülkeler tarafından imzalanır.

-NATO üyesi ülkelerin hükümetleri, protokolleri kendi ulusal yasaları ve prosedürlerine göre onaylar.

-Protokollerin üye ülkelerin tamamı tarafından onaylanması ile Washington Antlaşması’nı saklayan ABD hükümetine yeni üyenin katılımına ilişkin protokoller iletilir. Genel Sekreter üye ülkeyi Kuzey Atlantik Antlaşması’na katılmaya davet eder.

-Davet edilen ülke, kendi ulusal yasal sürecine uygun olarak Kuzey Atlantik Antlaşması'na katılır.

-Davet edilen ülke, katılım belgelerini ABD Dışişleri Bakanlığı’na teslim ettikten sonra resmen NATO üyesi olur.