YAPI YOL SENDİKASI ÖRGÜTLENME SEKRETERİ KARAKOÇ: "AFAD EMEKÇİLERİNE 2 BİN 100 LİRA VE 10,8 LİRA MESAİ ÜCRETİ ÖDENECEK, BU İŞİN KARŞILIĞI DEĞİL”

YAPI YOL SENDİKASI ÖRGÜTLENME SEKRETERİ KARAKOÇ: "AFAD EMEKÇİLERİNE 2 BİN 100 LİRA VE 10,8 LİRA MESAİ ÜCRETİ ÖDENECEK, BU İŞİN KARŞILIĞI DEĞİL”
Yapı Yol Sendikası Örgütlenme Sekreteri Erbil Karakoç, deprem bölgesinde faaliyetlerine devam eden AFAD personeline 2100 lira ek ödeme ve 10,8 lira mesai ücreti verileceğini belirterek, “Şu anda sahada arkadaşlar 7/24 görev yapıyorlar. Bu mesai ücreti, bu işin karşılığı değil. Bu işin karşılığı; AFA...

CEYLAN SAĞLAM

Yapı Yol Sendikası Örgütlenme Sekreteri Erbil Karakoç, deprem bölgesinde faaliyetlerine devam eden AFAD personeline 2100 lira tazminat ve 10,8 lira mesai ücreti ödeneceğini belirterek, “Şu anda sahada arkadaşlar 7/24 görev yapıyorlar. Bu mesai ücreti, bu işin karşılığı değil. Bu işin karşılığı; AFAD emekçilerine bir an önce AFAD tazminatı çıkartılması, maaşlarının iyileştirilmesi ve sahada çıkabilecek sorunlara ilişkin en azından AFAD emekçilerinin kafasının rahat olması” dedi.

Yapı Yol Sendikası, 5 Nisan’da Twitter hesabından 6 Şubat’ta meydana gelen deprem felaketi nedeniyle sahada çalışan AFAD personeline 2 bin 100 lira tazminat ve 10 lira civarında ödeme yapılacağını bildirdi. Sendika tarafından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

“Deprem nedeni ile sahada çalışan AFAD personeline 2100 TL ödeneceğini ve mesai ücreti olarak da 10,48 TL   ödeme yapılacağı belirtilmiştir. Bu ücret ve tazminat ödemesi doğru bir uygulama değildir. Üstelik sahada olmayıp kurumda, havaalanlarında, depolarda ve çeşitli yerlerde mesai gözetmeksizin çalışan AFAD personeline haksızlık yapıldığı gibi ödenen ücret günümüz şartlarında çok yetersizdir. Depremin ilk gününden itibaren gece gündüz her yerde görev yapan, yemek yardımı dahi alamayan AFAD emekçilerine kadro ayrımsız ve nerede görev yaptığına bakılmaksızın birer maaş ikramiye ve beş katı kadar mesai ücreti ödenmelidir.”

Yapı Yol Sendikası Örgütlenme Sekreteri Erbil Karakoç, söz konusu ücretlere ilişkin ANKA Haber Ajansı’na konuştu. Karakoç, AFAD emekçilerine en yüksek memur maaşının dörtte bir oranında ve enflasyon gözetilerek tazminat verilmesi ve mesai ücretleri düzeltilmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi:

“AFAD EMEKÇİLERİ, GAYET ÜSTÜN BİR ŞEKİLDE ÜSTÜN BİR ÇALIŞMA ŞEKLİYLE GÖREVLERİNİ LİYAKAT İLE YERİNE GETİRDİLER”

Erbil Karakoç, ANKA Haber Ajansı’na şunları söyledi:

“Depremin ilk saatlerinden itibaren AFAD çalışanları, depremin haberini alır almaz öncelikle kurumlarına koştular, daha sonra da görev yerlerine hareket ettiler. Görev yerlerinde bir sürü olumsuzluklarına rağmen AFAD emekçileri, gayet üstün bir şekilde üstün bir çalışma şekliyle görevlerini liyakat ile yerine getirdiler. Basında bazen olumsuz haberler çıktı. Gerçekten AFAD emekçilerini üzen haberdi bunlar.

Başımıza gelen felaket, 11 ili etkileyen bir felaket ve bu felakette biz binlerce, yüz binlerce binalar yıkıldı. Bu binaların hepsine müdahale etme şansımız yoktu ama AFAD ekiplerinin ulaştığı, malzemesi ile birlikte yetiştiği yerlerde bir sürü vatandaşımızın sağlam kurtarıldığını biliyoruz. Bunlarla ilgili bir sürü video ve kayıtlar sendikamıza geliyor.

AFAD emekçilerine saatlik mesai ücretinin 10 lira 80 kuruş olduğunu söyleyen Karakoç şu açıklamayı yaptı:

“BU İNSANLAR EVLERİNE GEÇİNDİREBİLMELERİ İÇİN PARA BIRAKMALARI GEREKİYOR”

AFAD emekçilerinin sıkıntısı şöyle, hem daha önce yapılan sınavlardan kaynaklı sözlü sınavların yükseltilmesi, medyada da gündem olmuştu, hem de AFAD emekçilerinin 20 yıldır herhangi bir şekilde ciddi bir anlamda özlük haklarının düzeltilmemesi, AFAD emekçilerinin çalışma şevkini kırmasa da moralini bozabiliyor. Çünkü, sahada yapılan işler ile karşılığında alınan ücretler çok komik rakamlar. Son olarak da açıklanan mesai ücreti toplamda 10 lira 80 kuruş yapıyor. Bu gerçekten bizler için komik bir ücret. Biz bu ücreti sendika olarak asla kabul etmiyoruz ve verilecek ikramiyenin tüm kadrolar dahil olmak üzere verilmesi gerektiğini ve birer maaş olarak en az verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü bugün sahada hala AFAD emekçileri var, hala görevlerini yapıyor, hala insanlar çalışıyorlar ve bu insanlar evlerine geçindirebilmeleri için para bırakmaları gerekiyor.

“BU MESAİ ÜCRETİ, BU İŞİN KARŞILIĞI DEĞİL”

Hepimizin hayat şartları malum. Bu yönde kaynaklı AFAD emekçilerinin talebi bir an önce AFAD tazminatının bütün kadrolara dönük çıkartılması. Biz de sadece arama kurtarma teknisyenleri değil, enformasyon memurları, şefler, yardımcı hizmetler, veri hazırlama, yeri geldiği zaman kurumlarda yeri geldiği zaman havaalanlarında, yeri geldiği zaman afet bölgelerinde görev yapıyor bu arkadaşlarımız. Bugünkü hayat şartları, enflasyon gözetildiğinde ciddi anlamda bir AFAD tazminatını istiyoruz. Bize verilen 2 bin 100 lira gibi ya da 10,80 kuruş gibi komik paralar AFAD emekçilerinin yarasına derman olmuyor. Emin olun, şu anda sahada arkadaşlar 7/24 görev yapıyorlar. Bu mesai ücreti, bu işin karşılığı değil. Bu işin karşılığı şöyle, AFAD emekçilerine bir an önce AFAD tazminatı çıkartılması, maaşlarının iyileştirilmesi ve sahada çıkabilecek sorunlara ilişkin en azından AFAD emekçilerinin kafasının rahat olması. Bugün pek çok arkadaşlarımız buraya borçla geliyor. Pek çok arkadaşımızın bankalara kredi borcu var. Birçoğumuz ek hesaplardan çevirmeye çalışıyoruz. Bizim tek derdimiz sendika olarak, bu mağduriyetlerin giderilmesi. AFAD emekçilerinin sesinin gerçek anlamda duyurulması.

6 Şubat itibarıyla bütün arkadaşlarımız sahadalardı mesai kavramı gözetmeksizin. Sahada olmayıp kurumlarında ve çeşitli yerlerde görevlendirilen arkadaşlarımız da aynı şekilde. Mesai kavramsız, lojistikte, organizasyonda, nöbet tutmada mesaisiz devam ediyor. Emin olun, AFAD emekçileri şu anda hiçbir şekilde izin kullanmıyorlar; kullandırtmıyorlar değil, isteyerek kullanmıyorlar. Çünkü, olayın büyüklüğünün hepimiz farkındayız. Ama şu taleplerimiz var hem sahada hem bundan sonraki süreçte AFAD emekçilerinin şartlarının iyileştirilmesi, AFAD tazminatının çıkartılması, özellikle malzeme dağıtımında bottan monta kadar bütün kadrolara aynı şekilde verilmesini istiyoruz.”

“30 SANİYELİK VİDEO KIRPIP SOSYAL MEDYAYA KOYMAK GERÇEKTEN AFAD EMEKÇİLERİNİ ÇOK ÜZDÜ”

Sosyal medyada AFAD emekçilerine ilişkin çeşitli iddialara yanıt veren Karakoç şunları kaydetti:

“İkinci günden sonra çok rahat söyleyebilirim ki AFAD emekçileri hem malzemeleri hem de fedakarlıkları ile görevlerini liyakati ile yerine getirdiler. Bunu bu kurumda örgütlenen sendikacı olarak söylemiyorum. Gerçekten bu böyle olduğu için söylüyorum. Medyada yapılan paylaşımlar bizi üzdü. Bir enkazda yaklaşık, olayın şekline göre 24 saat çalışırsınız, beş saat çalışırsınız, 10 saat çalışırsınız ama oradan 30 saniyelik video çekip 30 saniyelik video kırpıp sosyal medyaya koymak gerçekten AFAD emekçilerini çok üzdü. Söylenenlerden bir tanesi de şuydu, ‘bizim kameralar karşısında çalıştığımız’… Emin olun, onu en son düşünecek insanlar AFAD emekçileri. Çünkü bizler kameraya karşı değil, orada kritik bir kurtarmanın daha iyi yapılması için mücadele ediyoruz. Bir afetzede çok uzun zaman enkazın altında kaldığı zaman kan dolaşımında sıkıntı oluşur, biz afetzedeyi çıkarmadan önce oraya önce sağlık ekiplerini yönlendiririz. Sağlık ekiplerini yönlendirebilmek için enkazı biraz daha açmamız lazım. O esnada insanlara, enkazdan çekilin diye söyleriz. Bu söylemi, diğer insanların emeğini görmemezlik değildir. Sağlık emekçileri girer ve daha sonra serumunu takar, sonrasından AFAD emekçileri girer. Ve hep birlikte oradaki kurtarmacılar ile birlikte çıkarırız. Bu şu demek değildir, buradan enkaz boşaltıldı gibi bir anlam çıkartılması hepimizi üzdü. Bu afetzedeyi en sağlıklı olarak çıkarma yöntemidir. Bunun eğitimini böyle alırız. Enkaz altında bir video yapıp bunu sosyal medyada paylaşırsanız elbette ki bu olmaz ve etik değil. Buna da müdahale ederiz. O insanın o haldeki videosunun sosyal medyada dolaşması gerçekten etik değil. Birçok kurum ve kuruluşlar ile ortak çalıştık. Medyaya düşen görüntüler 30 saniyelik, 1 dakikalık video kısımları, olaylara bütünlüklü bakmak gerekir.”  

“ENFLASYONDA KARŞILIĞI OLAN AFAD TAZMİNATINI İSTİYORUZ”

Karakoç, AFAD çalışanlarının taleplerini şöyle sıraladı:

“AFAD çalışanlarının talepleri ise, en yüksek devlet memuru maaşının dörtte bir oranında AFAD tazminatını AFAD emekçileri almalı. Mesai ücretleri düzeltilmeli, AFAD emekçisinin mesaiye kalması ile başka bir kamu kurumunda çalışan kişilerinin mesaiye kalması aynı şey değil. Çünkü bizler mesaiye kaldığımız zaman sahada oluyoruz, bir sürü hastalığa maruz kalıyoruz, bir sürü bulaşıcı hastalık, asbest gibi enkaz kaldırmalarda bunlara maruz kalıyoruz. Bizim hala iş tazminatımız çıkmadı, hala fiili hizmet tazminatımız çıkmadı. Bütün bunların düzeltilmesi lazım. Bugüne kadar, 20 yıldır AFAD emekçilerine AFAD tazminatı çıkmadı özlük hakları olarak. Enflasyonda karşılığı olan AFAD tazminatını istiyoruz, ikincisi fiili hizmet ve yıpranma paylarının artık düzenlenmesini istiyoruz. AFAD’ın çalışma koşullarına göre bir mesai kavramının ve ücretlendirilmesini istiyoruz.”