ATEM BAŞKANI AKÇAM: “400 BİN DEPREMZEDE ANKARA'YA GÖÇ ETTİ. FIRSATÇI EV SAHİPLERİ YÜKSEK RAKAM İSTEDİ. YÜZDE 50-300 ARASINDA FİYATLARDA ARTIŞ OLDU”

ATEM BAŞKANI AKÇAM: “400 BİN DEPREMZEDE ANKARA'YA GÖÇ ETTİ. FIRSATÇI EV SAHİPLERİ YÜKSEK RAKAM İSTEDİ. YÜZDE 50-300 ARASINDA FİYATLARDA ARTIŞ OLDU”
Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, 6 Şubat depremlerinin ardından 11 ilden Ankara’ya 400 bine yakın depremzedenin göç ettiğini belirterek, “Fırsatçılar her dönem olduğu gibi bu dönemde de oldu. Ankara’da boş konut noktasında zaten pandemiden beri gelen bir sıkıntı var. 40...

HABER: CEREN BALA TEKE – KAMERA: EYLEM LADİN DEĞER

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, 6 Şubat depremlerinin ardından 11 ilden Ankara’ya 400 bine yakın depremzedenin göç ettiğini belirterek, “Fırsatçılar her dönem olduğu gibi bu dönemde de oldu. Ankara’da boş konut noktasında zaten pandemiden beri gelen bir sıkıntı var. 400 bine yakın vatandaş da buraya gelince fırsatçı ev sahiplerinin de kimisi vermedi kimisi yüksek rakam istedi. Açık daha da yükseldi. Bir kriz yaşandı. Her şeyden önce fırsatçı ev sahiplerine seslenmek istiyorum. Biraz vicdani yönden davranmaları lazım çünkü en son araştırmalarımıza göre; Ankara’da yüzde 50-300 arasında fiyatlarda artış oldu” dedi.

Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremlerin ardından afetten etkilenen birçok yurttaş bölgeden diğer kentlere göç etti. Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, Ankara’ya gelen depremzedelerin yaşadıkları sıkıntılar ve konut fiyatlarıyla ilgili ANKA Haber Ajansı’na değerlendirmelerde bulundu. Akçam, şunları söyledi:

“11 ilden göç eden depremzedelerin sayısı Ankara’da 400 bine yakın. Ankara’da zaten 1 milyon 300 bin boş konutun tamamına 400 bin kişinin yerleştirilmesi söz konusu değil. Gelen depremzedeler konut kiralamanın yanı sıra yurtlarda, otellerde, akrabalarında kaldılar. Hatta hobi bahçelerinde dahi kalanlar oldu. 150-200 bin civarında depremzedeyi boş konutlara yerleştirdiler. Fiyatlar çok yüksek maalesef. Özellikle kiralık konutlarda yüzde 50-300 arasında artış söz konusu son zamanlarda. Bu 1 milyon 300 boş konutun tercih edilmemesinin bir sebebi de kiraların yüksek olması.

“GEREKİRSE KİRA ALMAYIN, ALACAKSANIZ DA MAKUL ÖLÇÜLERDE KİRA ALIN”

Vatandaş kendi boş konutunu ücretsiz veya kira mukabilinde vermek, depremzede vatandaşa tahsis etmek için başvuruda bulunuyor. Kaymakamlık burada kiracı pozisyonunda oluyor. Kiracılara bir kefaletlik yapmış oluyor. Dolayısıyla bu şekilde de yönlendirip bahsedilen boş konutlara yerleşim de oldu. Her şeyden önce çok fahiş fiyatlar. Maalesef şehirlerini terk etmiş, 11 ilden şehrimize gelmiş yeterince zaten acı içerisinde olan kişiler bir de böyle bir durumla karşı karşıya geldiklerinde ciddi anlamda travma yaşıyorlar. Ankara Emlakçılar Odası olarak boş konutları bulma noktasında ise kiralık ev sahiplerini birebir arayarak, ilan portallarından telefon numaralarını çekerek ve arayarak ikna yoluna gittik. ‘Gerekirse kira almayın, alacaksanız da makul ölçülerde kira alın’ diyerek böyle bir çalışma başlattık. Burada da başarılı olduk. 200-250’ye yakın ailemizi yerleştirdik. Şu anda kadar da 750-800’e yakın ailemizi yerleştirdik, oturuyorlar. Ücretsiz ve düşük kira bedelleri ile oturan ailelerimiz var.

“ANKARA’DA ŞU AN İÇİN DEPREMZEDEYE YÖNELİK KONUT SIKINTISI BİTTİ DİYEBİLİRİZ AMA YÜKSEK MALİYETLERLE OLDU MAALESEF FIRSATÇILAR YÜZÜNDEN”

Valilik tarafında kriz masalarından kiralık ihtiyacı olan depremzedeler için vali yardımcılarımız ve kurum müdürlerimiz bizleri arayarak kiralık konut ihtiyacı olduğunu beyan ettiler. Biz de onlara yardımcı olduk. Bizler de sıkıştığımız yerde Büyükşehir Belediyesi’nden, ilçe belediyelerinden, yerel yönetimlerden yine valilik tarafından destek aldık. Karşılıklı olarak çözmeye çalıştık. Ankara’da şu an için depremzedeye yönelik konut sıkıntısı bitti diyebiliriz ama yüksek maliyetlerle oldu maalesef fırsatçılar yüzünden. Yine arayanlar oluyor. Biz, onlara yine destek veriyoruz.

“VATANDAŞ, KONUTUNU İLAN PORTALINA VERDİĞİ ZAMAN FİYAT ARTIŞINA 1 AY GİBİ BİR SÜRE İÇİNDE İZİN VERİLMEMELİ”

Konut sahiplerinin yaptığı bu hareketi ‘fahiş fiyat mevzuatının’ içine almaları gerekiyor kesinlikle. Ki orada ciddi bir ceza alsınlar. Böyle bir yöntemle ilerlenebilir. İkinci konutu olup üçüncü konutu almak isteyen vatandaş da ciddi bir vergiyle karşı karşıya getirilmeli. Üçüncü konutunu yatırım amaçlı aldıysa burada bir fahiş fiyatın içine girmemesi adına yapılmalı. Diğer taraftan da vatandaş, konutunu ilan portalına verdiği zaman fiyat artışına 1 ay gibi bir süre içinde değişikliğe izin verilmemeli. Verilse bile belli bir kota koyulmalı. Biz bunları zaten Ticaret Bakanlığı’na hem yazılı hem de sözlü olarak ilettik. Şu ana kadar herhangi bir gelişme olmadı. Önümüz seçim. Seçimden dolayı herkes farklı bir atmosferin içine girdi. Depremzedeler baş tacımız ama seçimden sonra bunlar uygulanırsa çok faydalı olur. Türkiye’nin kısa sürede değil de orta ve uzun vadede konut sorununu çözmüş olurlar.”

“ANKARA’DA BOŞ KONUT NOKTASINDA ZATEN PANDEMİDEN BERİ GELEN BİR SIKINTI VAR”

Fırsatçılar her dönem olduğu gibi bu dönemde de oldu. Ankara’da boş konut noktasında zaten pandemiden beri gelen bir sıkıntı var. 400 bine yakın vatandaş da buraya gelince fırsatçı ev sahiplerinin de kimisi vermedi kimisi yüksek rakam istedi. Açık daha da yükseldi. Bir kriz yaşandı. Her şeyden önce fırsatçı ev sahiplerine seslenmek istiyorum. Biraz vicdani yönden davranmaları lazım çünkü en son araştırmalarımıza göre; Ankara’da yüzde 50-300 arasında fiyatlarda artış oldu. Vatandaş mecbur kalıyor. O konutu tutuyor. Birkaç ay sonra ödeme zorluğu çekiyor ve mahkemelere taşıyorlar. İlerleyen zamanlarda mahkemelerde çok ciddi bir dosya sayısı olacak diye düşünüyorum.”