DEVA PARTİLİ KARAL’DAN BAKAN ŞİMŞEK’E: “DOĞAL GAZ İÇİN SIFIR FİYAT YÖNTEMİNİN AMACI ENFLASYON FARKININ DAHA DÜŞÜK GÖSTERİLMESİ Mİ?”

DEVA PARTİLİ KARAL’DAN BAKAN ŞİMŞEK’E: “DOĞAL GAZ İÇİN SIFIR FİYAT YÖNTEMİNİN AMACI ENFLASYON FARKININ DAHA DÜŞÜK GÖSTERİLMESİ Mİ?”
Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi İstanbul Milletvekili Hasan Karal, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e “Doğal gaz fiyatları için ‘sıfır fiyat’ yönteminin uygulanmasının, enflasyon rakamlarının düşük gösterilmesinde etkili olduğu iddiaları doğru mudur? Enflasyonu ‘seçim yatırımı olarak verilen...

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi İstanbul Milletvekili Hasan Karal, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e “Doğal gaz fiyatları için ‘sıfır fiyat’ yönteminin uygulanmasının, enflasyon rakamlarının düşük gösterilmesinde etkili olduğu iddiaları doğru mudur? Enflasyonu ‘seçim yatırımı olarak verilen bedava doğal gaz’ ile düşük göstererek temmuz ayında işçi, memur ve emeklilere verilecek olan enflasyon farkının daha düşük gösterilmesi mi amaçlanmıştır” diye sordu.

TÜİK, geçtiğimiz günlerde mayıs ayı enflasyonunun aylık yüzde 0,04, yıllık 39,59 olduğunu açıklamıştı. Enflasyon Araştırma Grubu enflasyonu aylık yüzde 7,35, yıllık 109,01 olarak hesaplamıştı. TÜİK’in enflasyon ölçümünde doğalgaz fiyatı sıfır kabul edilmişti.

DEVA Partili Karal, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na konuya ilişkin yazılı soru önergesi verdi. Karal’ın soruları şöyle:

“DOĞAL GAZ İÇİN SIFIR FİYAT YÖNTEMİNİN AMACI ENFLASYON FARKINI DÜŞÜRMEK Mİ?”

“TÜİK tarafından açıklanan mayıs ayı enflasyon verilerinin, doğal gaz fiyatları için ‘sıfır fiyat’ yönteminin uygulanmasının etkili olduğu iddiaları doğru mudur? Enflasyonu ‘seçim yatırımı olarak verilen bedava doğal gaz’ ile düşük göstererek temmuz ayında işçi, memur ve emeklilere verilecek olan enflasyon farkının daha düşük gösterilmesi mi amaçlanmıştır? Gerçekte aylık yüzde 7’leri aşan enflasyonun yüzde 0 olarak gösterilmesiyle, ilk altı aylık enflasyon farkının maaşlara daha az yansıması ve gelirin olması gerekenden daha düşük olması anlamına gelecek olan bu rakamsal oynamanın, baz etkisi de yaratarak her ay işçi, memur ve emeklilere ortalama yaklaşık 300 lira yük getireceği iddiaları doğru mudur? Seçim yatırımı olarak faturaları sıfırlayan akabinde bunu sürekli bir şekilde ücretli çalışanlar ve emeklilere ödetme yoluna giden hükümet işçinin, emeklinin, memurun hakkını nasıl verecektir?

“TÜİK’İN HİÇ FİYAT ARTIŞI GERÇEKLEŞMEMİŞ GİBİ ENFLASYONU NEREDEYSE SIFIR OLARAK AÇIKLAMASININ İZAHI NEDİR”

Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAG) mayıs ayı enflasyon oranı yüzde 7,35; yıllık enflasyon ise yüzde 109,01 iken; vatandaşlar markette, çarşıda, pazarda, sokakta, sanayide ve her alanda yüksek enflasyonla boğuşurken TÜİK aradaki uçurum kadar farklı verileri nasıl ve hangi rakamlara göre hazırlamaktadır? Markette, kasapta etin kilosu 500 liraya çıkmış, sağlık harcamaları enflasyonu yüzde 17 olmuş, sepette bulunan 400’den fazla ürünün fiyatı artmışken TÜİK’in sanki hiç fiyat artışı gerçekleşmemiş gibi enflasyonu neredeyse sıfır (0) olarak açıklamasının izahı nedir?”