FETHİ AÇIKEL: “TÜRK PASAPORTUNUN İTİBARI, RADİKAL TERÖR ÖRGÜTÜ MENSUPLARINA PASAPORT DAĞITILDIĞI İDDİALARI NEDENİYLE ZEDELENMEKTEDİR”

FETHİ AÇIKEL: “TÜRK PASAPORTUNUN İTİBARI, RADİKAL TERÖR ÖRGÜTÜ MENSUPLARINA PASAPORT DAĞITILDIĞI İDDİALARI NEDENİYLE ZEDELENMEKTEDİR”
CHP İstanbul Milletvekili Fethi Açıkel, son dönemde Türk vatandaşlarının Schengen vizesi alamama sorunuyla başlayan vize krizini TBMM gündemine taşıdı. Açıkel, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde “Türk pasaportunun itibarı, radikal terör örgütü mensupları...

CHP İstanbul Milletvekili Fethi Açıkel, son dönemde Türk vatandaşlarının Schengen vizesi alamama sorunuyla başlayan vize krizini TBMM gündemine taşıdı. Açıkel, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde “Türk pasaportunun itibarı, radikal terör örgütü mensuplarına ve uluslararası mafya şebekelerine vatandaşlık verildiği ve pasaport dağıtıldığı iddiaları nedeniyle zedelenmektedir” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Fethi Açıkel, Schengen vizesi sorunuyla ilgili konuyu TBMM gündemine taşıdı. Açıkel'in İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması istemiyle TBMM'ye verdiği soru önergesi şöyle:

“Türkiye Cumhuriyeti pasaportu taşıyan vatandaşlarımızın, yurtdışı giriş-çıkış işlemlerinde yabancı otoriteler tarafından rutin uygulamaları aşan kimi güvenlik önlemlerine maruz bırakıldığı yönünde ciddi sorunlar görülmektedir. Türk Pasaportunun itibarı, radikal terör örgütü mensuplarına ve uluslararası mafya şebekelerine vatandaşlık verildiği ve pasaport dağıtıldığı iddiaları nedeniyle zedelenmektedir. Nüfus, Vatandaşlık ve Pasaport verilmesi süreçlerinde şeffaflıktan uzak yönetim anlayışı, önümüzdeki yıllarda devletimiz açısından daha büyük sorunlara yol açma riski taşımaktadır.

Bir önceki dönem İçişleri Bakanlığı görevinde bulunan selefiniz Süleyman Soylu ve yine bir önceki dönem Dışişleri Bakanlığı görevinde bulunan Mevlüt Çavuşoğlu’nun 2023 Mayıs ayı içerisinde, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından verilen Yeşil Pasaport sayısında kotanın aşıldığı yönünde çeşitli açıklamaları olmuştur. Önceki dönem İçişleri Bakanı Süleyman Soylu “Dünyanın bize tahsis ettiği belli bir miktar var. Biz bu miktarı aşmak üzereyiz. Yani aştık da diyebiliriz aslında. Bu konuda Dışişleri Bakanlığımız sürekli olarak tenkit edilmektedir, bunu aşıyorsunuz diye” ifadeleriyle sorunu kabul etmiştir.

Kamuoyunda yeşil pasaporta vize uygulanması konusunda ciddi bilgi eksikliği yer almakta ve özellikle yeşil pasaport sahibi vatandaşlarımız ve Cumhuriyetimizin emektar kamu görevlilileri bu konuda şeffaf bir bilgilendirme beklemektedir.

 Bu bağlamda;

1)Türkiye’de hali hazırda Hususi Pasaport (yeşil pasaport) sahibi kaç kişi vardır?  Türkiye’ye tahsis edilen miktar ne kadardır? Tahsis edilen miktar aşılmış mıdır?

2) 2018-2023 yılları arasında kaç adet Hususi Pasaport (yeşil pasaport), kaç adet Umuma Mahsus Pasaport (Bordo), kaç adet Hizmet Pasaportu (Gri) dağıtımı yapılmıştır?

3) Yeşil Pasaportumuza vize uygulaması yapmayan ilgili ülkelerden, yeşil pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarımızın da vize uygulamasına tabi tutulacağı yönünde bir uyarı ya da bildirim var mıdır?

 4) Yabancı kökenli olup sonradan Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olanlar arasında, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne başvurarak Hususi Pasaport (yeşil pasaport) ve Umuma Mahsus Pasaport (Bordo) sahip kişi sayısı kaçtır?”