UMUT AKDOĞAN, MAMAK BELEDİYESİ’NDEKİ "RANT" İDDİASINI GÜNDEME GETİRDİ: “100 MİLYONLUK BİR RANT YARATILIYOR. BİR ARSANIN 5 KİLOMETRE UÇTUKTAN SONRA DEĞERİ BU KADAR DEĞİŞEBİLİR Mİ?”

UMUT AKDOĞAN, MAMAK BELEDİYESİ’NDEKİ "RANT" İDDİASINI GÜNDEME GETİRDİ: “100 MİLYONLUK BİR RANT YARATILIYOR. BİR ARSANIN 5 KİLOMETRE UÇTUKTAN SONRA DEĞERİ BU KADAR DEĞİŞEBİLİR Mİ?”
CHP Ankara Milletvekili Umut Akdoğan, Mamak Belediyesi’nin aldığı yaptığı bir imar parselasyonu ile ilgili; “Bu parselasyon planı yapılırken; E.E. isimli bir şahsa, iki parsel yer veriliyor. Metrekaresi 100 lira olan arsasının değeri, metrekaresi 10 bin lira oluyor. Sonuçta 100 milyon liralık bir ra...

CHP Ankara Milletvekili Umut Akdoğan, Mamak Belediyesi’nin aldığı yaptığı bir imar parselasyonu ile ilgili; “Bu parselasyon planı yapılırken; E.E. isimli bir şahsa, iki parsel yer veriliyor. Metrekaresi 100 lira olan arsasının değeri, metrekaresi 10 bin lira oluyor. Sonuçta 100 milyon liralık bir rant yaratılıyor. Bir arsanın 5 kilometre uçtuktan sonra değeri bu kadar değişebilir mi?” açıklamasını yaptı.

CHP Ankara Milletvekili Umut Akdoğan, Ankara’da Mamak Belediyesi tarafından yapılan bir imar parselasyonu işlemini gündeme getirdi. Akdoğan şunları söyledi:

“Mamak’ta yine garip işler oluyor. Mamak’ta, İmrahor’da; Doğukent Bulvarı’nın çevresinde bir parselasyon planı yapılıyor. Bu parselasyon planı yapılırken; E.E. isimli bir şahsa, iki parsel yer veriliyor. Nasıl olur?

Bu, E.E. isimli şahsın, Ankara Otobanı’nın çevresinde, Mamak sınırlarında bir arsası var. Ancak bu arsanın değerinin, metrekare fiyatı diyelim 100 lira. Bu parselasyon planıyla, o kişinin o otoban çevresindeki arsası alınıyor; İmrahor’a, Doğukent Bulvarı’nın çevresine getiriliyor. Ve metrekaresi 100 lira olan arsasının değeri, metrekaresi 10 bin lira oluyor. Sonuçta 100 milyon liralık bir rant yaratılıyor. Bu nasıl bir kıymet takdiri, bu nasıl bir trampa diye sorarlar adama?

“BİR ARSA 5 KİLOMETRE KAYMAZ”

Bir arsa 5 kilometre uçar mı bir parselasyon planıyla… Kanunun ruhu bize şunu diyor: Bir… Kadastral parselin bastığı yerden vereceksiniz arsayı. Mümkün olan en yakın yerden vereceksiniz arsayı. Bir belediyenin bir arsaya, bir araziye ihtiyacı varsa, bu değişimi yapabilir. Ama arsa 50 metre kayar, 100 metre kayar, 150 metre kayar. Bir arsa 5 kilometre kaymaz. O arsanın değeri, kıymeti takdir edilir. Mamak’ı bilenler, bilir. Arsanın 5 kilometre uçtuktan sonra değeri bu kadar değişebilir mi?

Ankara Otobanı’nın ötesinde, arkasında; herhangi bir arsa ile Ankara’nın göbeğinde İmrahor gibi, Doğukent Bulvarı’nın çevresi gibi kıymetli bir yerdeki arsa, değiştirilebilir mi? Değiştirilemez. Bu, kanunun ruhuna aykırıdır.

“ARSA NEDEN BEŞ KİLOMETRE UÇACAK”

Burada iki soru var. Bir… Otobanın ötesinde, çok uzakta bir arsayı Mamak Belediyesi ne yapacak? İki… Bu arsa neden 5 kilometre uçacak. Biz buna karşı çıktık, itiraz ettik. Şimdi merakım şu? Bu E.E. isimli şahsın, arsasının birden değerlenmesi ve 100 milyon liralık bir rant yaratılmasında; Murat Köse’nin bir dahli var mı, belediye Meclis üyesi Mustafa Gök’ün bir dahli var mı, belediye başkanının danışmanı İbrahim Aslan’ın bir dahli var mı?

Bu E.E. isimli şahsın bir firması var. 21 yıl önce kurulmuş. Bu firma karayollarına iş yapıyor, Devlet Demiryollarına iş yapıyor, Kayseri’de iş yapıyor, İstanbul’da toplu konut işi yapıyor… Yapsın. Helalindense, Allah bol kazanç versin. Ama merak şu: Bu, ‘mühendislik, proje A.Ş.’ uzantılı firmanın bu verdiğim isimlerle bir bağlantısı var mı, yok mu?

“MURAT KÖSE ‘BU İŞTEN HABERİM YOKTU’ DİYEMEZ”

Murat Köse, benim bu işten haberim yoktu, diyemez. Mamak Belediyesi’nin encümenine bu konu geliyor, duyarlı bir yurttaşımız itiraz ediyor. Diyor ki, ‘Bunu yapamazsınız, bir arsayı 5 kilometre uçuramazsınız. Bir arsada kadastral plan yaparken 100 milyon liralık rant yaratamazsınız’ diye itiraz ediyor. Mamak Belediyesi’nin encümeninde bu iş reddediliyor. İtirazını kabul dahi etmiyorlar. Encümende Belediye Başkan Yardımcısı var. Encümende belediyenin bürokratları var. Murat Köse’nin bundan haberinin olmaması söz konusu olamaz.

“YA MURAT KÖSE SİZİ AYAKTA UYUTUYOR, YA DA GÖZ YUMUYORSUNUZ”

AK Parti’nin Ankara İl Başkanı, Mamak İlçe Başkanı; siz neredesiniz? Gözlerimiz kapalı. İki seçenek var burada… Bir, uyuyorsunuz; iki göz yumuyorsunuz. Uyuyorsanız da büyük hata, göz yumuyorsanız da büyük hata. Mamak’ta 100 milyon liralık bir imar rantı oluyor. İmar rantının mali olarak ortağı değilseniz bile, siyasi olarak bu meseleye ortak oluyorsunuz. Gözleriniz kapalı. Ya Murat Köse sizi ayakta uyutuyor, ya da farkındasınız ve göz yumuyorsunuz.

“BİR KALEM OYNATMA İLE SİZE 100 MİLYONLUK RANTI YEDİRMEYİZ”

Bu mesele askı süresinde. Askı süresinde bu işten dönün, yanlıştan vazgeçin. Birilerine Mamak’ın arsasını, arazini peşkeş çekmekten. Sizi men ederiz. Azıya aldığınız gemi, bir an önce bırakın. Konu vatandaşın, Mamaklının hakkı, Ankaralının hakkı ise ensenizdeyiz. Size bir nefes kadar yakınız. Bir imza ile bir kalem oynatma ile size 100 milyonluk rantı yedirmeyiz.”