TUĞAMİRAL ZEKİ AKTÜRK: SON BİR HAFTADA ETKİSİZ HALE GETİRİLEN 56 TERÖRİST İLE BİRLİKTE YIL İÇİNDE ETKİSİZ HALE GETİRİLEN TERÖRİST SAYISI 2 BİN 32'YE ULAŞTI

TUĞAMİRAL ZEKİ AKTÜRK: SON BİR HAFTADA ETKİSİZ HALE GETİRİLEN 56 TERÖRİST İLE BİRLİKTE YIL İÇİNDE ETKİSİZ HALE GETİRİLEN TERÖRİST SAYISI 2 BİN 32'YE ULAŞTI
Milli Savunma Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, "Irak ve Suriye’nin kuzeyi dahil, son bir haftada etkisiz hale getirilen 56 terörist ile birlikte, bu yıl içerisinde etkisiz hale getirilen terörist sayısı 2 bin 32’ye ulaşmıştır" dedi. Aktürk ayrıca, "Son bir haftada hudutlarımızdan yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 212 şahıs yakalanmıştır. Bu şahıslardan 1’i FETÖ, diğeri PKK’lı olmak üzere, 2’si terör örgütü mensubudur. 2 bin 367 şahıs ise hududu geçemeden engellenmiştir" b

MELİS YILDIRIM

 

Milli Savunma Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, "Irak ve Suriye’nin kuzeyi dahil, son bir haftada etkisiz hale getirilen 56 terörist ile birlikte, bu yıl içerisinde etkisiz hale getirilen terörist sayısı 2 bin 32’ye ulaşmıştır" dedi. Aktürk ayrıca, "Son bir haftada hudutlarımızdan yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 212 şahıs yakalanmıştır. Bu şahıslardan 1’i FETÖ, diğeri PKK’lı olmak üzere, 2’si terör örgütü mensubudur. 2 bin 367 şahıs ise hududu geçemeden engellenmiştir" bilgisini paylaştı.

Milli Savunma Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, Bakanlık Şehit Gazeteci Hasan Tahsin Salonu’nda haftalık değerlendirme toplantısı yaptı. Aktürk özetle şunları söyledi:

"SON BİR HAFTADA HUDUTLARIMIZDAN YASA DIŞI YOLLARLA GEÇMEYE ÇALIŞAN 212 ŞAHIS YAKALANDI"

"Her daim yanlarında olduğumuz engelli kardeşlerimizin 3 Aralık Dünya Engelliler Günü ile 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü'nü bir kez daha kutluyoruz.

Irak ve Suriye’nin kuzeyi dahil, son bir haftada etkisiz hale getirilen 56 terörist ile birlikte, bu yıl içerisinde etkisiz hale getirilen terörist sayısı 2 bin 32’ye ulaşmıştır. Ayrıca, Irak’ın kuzeyindeki Gara, Metina, Hakurk ve Kandil’de bulunan terör hedeflerine yönelik 1 Aralık’ta icra edilen hava harekatlarıyla içerisinde sorumlu düzeyde teröristlerin de bulunduğu değerlendirilen mağara, sığınak, barınak ve depolardan oluşan toplam 16 hedef başarıyla imha edilmiştir. Azami oranda yerli ve milli mühimmat kullanılan harekatlarda çok sayıda terörist etkisiz hale getirilmiştir. Hedeflerdeki etki kıymetlendirmesi devam etmektedir.

Ayrıca, son olarak geçtiğimiz hafta içerisinde Irak’ın kuzeyindeki barınma alanlarından kaçan 6 PKK’lı terörist Habur’daki Hudut Karakolumuza teslim olmuştur. Böylelikle yılbaşından bu yana teslim olan terörist sayısı 119’a ulaşmıştır. Teröristler için tek çıkış yol Türk adaletine teslim olmaktır.

Irak’ın kuzeyindeki arama-tarama faaliyetleri kapsamında ise; Hakurk bölgesinde 800 adet Doçka mühimmatı, Pençe-Yıldırım Operasyonu bölgesinde içerisinde çok sayıda mühimmat bulunan mağara, Pençe-Kilit Operasyon bölgesinde ise yine çok sayıda silah, mühimmat, patlayıcı yapımında kullanılan malzeme ile muhtelif yaşam malzemeleri ele geçirilmiştir. Söz konusu mühimmat ve malzemeler METİ Timlerimiz tarafından kontrollü bir şekilde imha edilmiştir. Teröristler kendilerini bekleyen sondan kaçamayacak, gücünü bağrından çıktığı milletimizden alan Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, terörle mücadelesine tüm terör inleri yıkılıp tek bir terörist kalmayıncaya kadar aynı kararlılıkla devam edecektir.

Diğer taraftan Suriye’de, harekat alanlarımızda oluşturulan güvenlik ve huzur ortamını bozmaya yönelik taciz ve saldırı girişimleri de devam etmektedir. Nitekim, yıl içerisinde birliklerimize yönelik gerçekleştirilen 467 taciz ve saldırıya gerekli karşılık verilerek 27’si son bir haftada olmak üzere bin 435 terörist etkisiz hale getirilmiştir. Bölgede; güvenlik ve istikrarın sürdürülmesi için gerekli tüm tedbirler alınmakta, Suriyelilerin emniyetli bir ortama geri dönüşlerinin sağlanmasına yönelik çalışmalar devam etmektedir.

Sınırlarımızın ve halkımızın güvenliği için hudutlarımızda alınan dinamik ve çok yönlü etkin tedbirler sayesinde; son bir haftada hudutlarımızdan yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 212 şahıs yakalanmıştır. Bu şahıslardan 1’i FETÖ, diğeri PKK’lı olmak üzere, 2’si terör örgütü mensubudur. 2 bin 367 şahıs ise hududu geçemeden engellenmiştir. Böylece, yıl içerisinde hudutlarımızdan yasa dışı yollarla geçmeye çalışırken yakalananların sayısı 12 bin 889’a yükselmiştir. Bu şahıslardan 407’si FETÖ mensubu olmak üzere toplam 583 terör örgütü mensubu kolluk kuvvetlerine teslim edilmiştir. Hududu geçemeden engellenen kişi sayısı da 196 bin 524 olmuştur. Ayrıca, icra edilen operasyonlarda 3 bin kilogramı geçtiğimiz hafta içerisinde olmak üzere 1 Ocak’tan itibaren 18 bin 313 kilogram uyuşturucu ele geçirilmiştir.

"SAYIN BAKANIMIZ SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZIN ATİNA ZİYARETİNE REFAKAT ETMEKTEDİR"

Sayın Bakanımız tarafından; 4 Aralık’ta Sayın Cumhurbaşkanımızın Katar ziyaretine eşlik edilerek Katar Savunma Bakanı ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Katar Devleti Hükümeti Arasında Askeri Çerçeve Anlaşması imzalanmıştır. Sayın Bakanımız, bugün de Türkiye ile Yunanistan arasında 5'incisi düzenlenen Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısı kapsamında Sayın Cumhurbaşkanımızın Atina ziyaretine refakat etmektedir.

Türkiye-Azerbaycan Üst Düzey Askeri Diyalog Toplantısı 5-8 Aralık tarihleri arasında Bakü’de icra edilmektedir. Türk heyetine Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral İrfan Özsert başkanlık etmektedir.

Cumhuriyetimizin 100'üncü yılı kapsamında, deniz gücünün öneminin vurgulanması ve deniz güvenliğine yönelik farkındalığın artırılması maksadıyla, 14-15 Aralık tarihlerinde İstanbul’da Deniz Gücü ve Deniz Güvenliği Sempozyumu' icra edilecektir.

"GAZZE'DE 1 ARALIK İTİBARIYLA UZLAŞMANIN SONA ERMESİNİ KAYGI VERİCİ BİR DURUM OLARAK GÖRÜYORUZ"

7 Ekim'den bu yana İsrail ve Filistin’de yaşanan gelişmeleri yakından takip ediyor; İsrail’in ayrım gözetmeksizin, hastaneleri, okulları, ibadethaneleri, mülteci kamplarını ve sivilleri hedef alan şiddet eylemlerini kabul etmediğimizi bir kez daha vurguluyoruz. Gazze ile ilgili başından beri ortaya koyduğumuz insani, vicdani, adaletli tutum ve yaklaşımımızı bugün de sürdürüyoruz. Gazze’de çatışmalara insani ara verilmesi konusunda varılan mutabakat ile akabinde söz konusu aranın tekrar uzatılması ve insani yardımların Gazze’ye ulaştırılması sonrasında, 1 Aralık itibarıyla uzlaşmanın sona ermesini kaygı verici bir durum olarak görüyoruz. İsrail, saldırılarını sürdürdüğü müddetçe bölgesel barışa yönelik tehditler de artmaktadır. Beklenti ve temennimiz; çatışmaların derhal sonlandırılarak Filistinlilerin maruz kaldığı zulme son verilmesi ve bir an evvel kalıcı ateşkes ilan edilmesi, insani yardımların kesintisiz ve yeterli şekilde Gazze’ye ulaştırılması, iki devletli çözüm temelinde, adil ve kalıcı bir barışa yönelik sürecin başlatılmasıdır.

Kara Kuvvetleri Komutanlığımızca; 13 adet DROPS aracı, 25 adet L-UMTAS-Tandem füzesi, 4 adet AVCI-2 görüntüleme sistemi, 6 adet TB-2 SİHA’nın muayene ve kabul faaliyetleri tamamlanmıştır. Yerli ve milli üretim TUNA motorlarının 'Kirpi' ve 'Vuran' zırhlı araçlarına takılmasıyla ilgili olarak 50 adet aracın muayene kabul faaliyetine ise 4 Aralık’ta başlanmıştır.

"SANAYİ ÜRÜNLERİMİZ KONUSUNDA TÜM TARAFLAR HER YÖNÜYLE BÜYÜK HASSASİYET GÖSTERMELİ"

Savunma sanayi alanında uygun maliyet, yüksek kalite, güvenli/sağlıklı bir çalışma ortamı ve çevrenin korunması amaçlarının yanı sıra bilgi gizliliği, bütünlüğü ve erişilebilirlik çerçevesinde faaliyetlerin odağında bilgi güvenliği yer almaktadır. Kardeş, dost ve müttefiklerimiz için de önem taşıyan; bölgesel ve küresel istikrara katkı sağlayan savunma sanayi ürünlerimiz konusunda üretici, kullanıcı, basın -tüm taraflar- her yönüyle büyük hassasiyet göstermeli, güvenlik zafiyeti yaratabilecek durumlardan kaçınılmalıdır. Geliştirilen yeteneklerimiz ve ürünlerimiz övgüyle karşılanıp takdir edilirken diğer yandan yürütülen çalışma ve ürün teknik bilgilerinin kamuoyuyla kontrolsüz bir şekilde paylaşılmasının ürünlerin işlevselliğini önlemeye yönelik karşı tedbir alınmasına, yeteneklerin zafiyete uğratılmasına ve bilgi üstünlüğünün kaybedilmesine sebep olabileceği göz ardı edilmemelidir."

MSB KAYNAKLARI: HER İKİ TARAF DA OLUMLU ATMOSFERİN BOZULMAMASI İÇİN ELİNDEN GELEN GAYRETİ GÖSTERİYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Katar ziyareti sırasında iki ülke Savunma Bakanlarının imzaladığı Askeri Çerçeve Anlaşması’nın detaylarına ilişkin soru üzerine Bakanlık kaynakları, Türkiye ve Katar arasında 2007 yılında imzalanan ve yürürlükte olan Askeri Çerçeve Anlaşması’nın güncellendiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Yunanistan ziyaretinin hatırlatılması ve geçen ay Ankara’da yapılan Güven Artırıcı Önlemler Toplantısı sonrası askeri olarak ne tür mesafe alındığının sorulması üzerine yetkililer şu bilgileri paylaştı:

"Güven Artırıcı Önlemler dediğimiz toplantılar, iki ülke arasındaki pozitif atmosferi destekleyen faaliyetlerdir. Bunlar; karşılıklı ziyaretler, karşılıklı spor faaliyetleri karşılıklı liman ziyaretleri gibi olumlu havayı destekleyen hususlardan oluşmaktadır. Son yapılan Güven Artırıcı Önlemler Toplantısı’nda Güven Artırıcı Önlemlerin uygulanmasını kolaylaştırmak için bir İletişim Noktası Mekanizması kurulması kararlaştırıldı. Bir sonraki toplantı da Yunanistan ev sahipliğinde gerçekleştirilecek.

Daha önce açıklanan 29 maddelik Güven Arttırıcı önlemlerin bir kısmı üzerinde görüşmeler yapıldı, ilerlemeler sağlandı. Pozitif atmosferi geliştirmeye yönelik çalışmalara devam ediliyor. Her iki taraf da olumlu atmosferin bozulmaması için elinden gelen gayreti gösteriyor."

"HUDUTLARIMIZ YOĞUN VE KADEMELİ EMNİYET SİSTEMLERİ İLE KORUNMAKTADIR. BUNA RAĞMEN BİLİÇLİ DEZENFORMASYON YAPILMAYA ÇALIŞILMAKTADIR"

Bakanlık yetkilileri, insan kaçakçılarının sosyal medyadaki paylaşımlarına ilişkin ise şu değerlendirmede bulundu:

"Sınır güvenliğinin sağlanması ve kaçakçılığın engellenmesi maksadıyla hudutlarımız yoğun ve kademeli emniyet sistemleri ile korunmaktadır. Hudut birliklerimiz imkan ve kabiliyetlerini sürekli geliştirmektedir. Dünyadaki emsalleri arasında en iyilerden olan hudut güvenlik sistemimiz, bir çok ülke tarafından da yerinde görülmek suretiyle örnek alınmaktadır. Buna rağmen başka ülke hudutlarında çekilen, eski tarihli stok görüntüler sosyal medya platformlarından servis edilerek bilinçli dezenformasyon yapılmaya çalışılmaktadır. Kimsenin şüphesi olmasın; hudutlarımızı namus bilen Mehmetçik, büyük bir özveriyle ve başarıyla görevini yapmaktadır."