UKRAYNA'NIN ANKARA BÜYÜKELÇİSİ VASYL BODNAR: İNGİLTERE’NİN HİBE ETTİĞİ MAYIN TARAMA GEMİLERİ HÂLÂ BRİTANYA'DA BULUNUYOR VE KARADENİZ ÜZERİNDEN GEÇİŞ İZNİ İSTEMEDİLER

UKRAYNA'NIN ANKARA BÜYÜKELÇİSİ VASYL BODNAR: İNGİLTERE’NİN HİBE ETTİĞİ MAYIN TARAMA GEMİLERİ HÂLÂ BRİTANYA'DA BULUNUYOR VE KARADENİZ ÜZERİNDEN GEÇİŞ İZNİ İSTEMEDİLER
Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, İletişim Başkanlığı'nın İngiltere'nin Ukrayna'ya hibe ettiği mayın tarama gemilerinin Türk boğazlarından Karadeniz'e geçişine Montrö kapsamında izin verildiği iddiasını yalanlaması üzerine; "Bu gemilerin geçişleri için izin isteyen herhangi bir kaynağa ulaşamadım. Bildiğim kadarıyla gemiler hâlâ Britanya'da bulunuyorlar ve Karadeniz üzerinden geçiş izni de istemediler" değerlendirmesinde bulundu. Büyükelçi Bodnar, Ukrayna'ya yapılan savunma sistemi yardımlarında

Haber: MELİS YILDIRIM / Kamera: ÜNAL AYDIN

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, İletişim Başkanlığı'nın İngiltere'nin Ukrayna'ya hibe ettiği mayın tarama gemilerinin Türk boğazlarından Karadeniz'e geçişine Montrö kapsamında izin verildiği iddiasını yalanlaması üzerine; "Bu gemilerin geçişleri için izin isteyen herhangi bir kaynağa ulaşamadım. Bildiğim kadarıyla gemiler hâlâ Britanya'da bulunuyorlar ve Karadeniz üzerinden geçiş izni de istemediler" değerlendirmesinde bulundu. Büyükelçi Bodnar, Ukrayna'ya yapılan savunma sistemi yardımlarında azalma gördüklerini belirterek, "Ancak bu durum ülkelerin iç siyaseti ile ilgilidir. Ukrayna ve bu ülkeler arasındaki bir sorunun göstergesi değildir" ifadelerini kullandı.

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, 24 Şubat 2022 tarihinde Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasıyla başlayan savaş, Karadeniz Tahıl Girişimi ve gündemdeki konulara ilişkin ANKA Haber Ajansı'na konuştu.

"SAVAŞ İÇİN ÇOK YÜKSEK BEDEL ÖDESEK DE BAĞIMSIZLIĞIMIZ İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPMAMIZ GEREKİYOR"

Bodnar, Rusya'nın 2023 yılının son günlerinde yaptığı saldırılar kapsamında son duruma ilişkin şu bilgileri aktardı:

"Rusya terör eylemlerine devam ediyor ancak cephede bir başarıya ulaşamıyor. Biz topraklarımızı savunuyoruz.

24 Şubat'ta savaşın ikinci yıl dönümü olacak. Biz topraklarımızı savunmaya devam edeceğiz. Gücümüz ne kadar yeterse o kadar savunacağız topraklarımızı. Bu savaş için çok yüksek bedel ödesek de bağımsızlığımız için elimizden geleni yapmamız gerekiyor. Bizim için her ne kadar zor olsa da halkımız birlik içerisinde, saldırılara karşı savaşmaya, mücadele etmeye devam ediyoruz. Yaşadığımız acı diğer ülkeler için de örnek olmalı.

30'dan fazla kişi hayatını kaybetti bu saldırılar sırasında. Farklı şehirlerde 140'tan fazla kişi yaralı. Bu savaş sırasında, 2 sene içerisinde yaklaşık 600 çocuk hayatını kaybetti. Geçenlerde Dnipro'daki bir doğum hastanesine saldırı düzenlendi ve saldırı sırasında bir çocuk dünyaya geldi. Bu da aslında bir semboldür, hayatın ölüme karşı ne kadar güçlü durduğunu gösteriyor bize."

Bodnar, Ukrayna'ya yapılan savunma sistemi yardımlarında azalma gördüklerini belirterek, "Ancak bu durum ülkelerin iç siyaseti ile ilgilidir. Ukrayna ve bu ülkeler arasındaki bir sorunun göstergesi değildir" ifadelerini kullandı.

"BİZİ DÜŞMAN OLARAK GÖRMESELERDİ BİZE SALDIRMAZLARDI"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 1 Ocak 2024 tarihinde yaptığı açıklamada Ukrayna'nın Rusya için düşman olmadığını belirterek, "Sonsuza dek savaşma niyetinde değiliz ancak pozisyonlarımızı da teslim etmeyi düşünmüyoruz" dedi. Büyükelçi Bodnar söz konusu açıklamaya dair şu değerlendirmeyi yaptı:

"Açık açık yalan söylüyor çünkü bizi düşman olarak görmeselerdi bize saldırmazlardı. Biz onların ülkelerine saldırmadık, onlar ülkemize gelip saldırdılar ve topraklarımızın bir kısmını aldılar. Binlerce insanı öldürdüler, binlerce insana işkence uyguladılar, tecavüz ettiler, korkunç şeyler yaptılar. Bütün bu işledikleri suçlar için tabii ki de adalete teslim olacaklar. Putin'in kendisi ise cehennemde yanacak. Çünkü savaşı başlatmak onun kararıydı ve sorumluluk da onun, bütün Rusya'nın da sorumluluğu var aynı zamanda. Rusya'da yalan bir devlet politikasına çevrildi. Cephede Rusya yüz binlerce askerini kaybediyor ama bunu tabii ki de söylemiyor.

Kendi pozisyonlarını teslim etmeyeceklerini söylüyorlar, o zaman biz de onları bu pozisyonlarından çıkaracağız, er ya da geç. Barış ile ilgili Putin'in söylediklerinin asıl cevabı, şu anda gördüğümüz saldırılar. Putin'in görevi Ukrayna'yı dünya üzerinden yok etmektir. Bu savaşı ölüm kalım savaşı olarak değerlendiriyoruz ve bizim tek çözümümüz Rusya'yı ülkemizden çıkarmaktır."

"TAHIL KORİDORU İLE İLGİLİ DİĞER TEKLİFLER OLURSA DEĞERLENDİRMEYE HAZIRIZ"

Karadeniz Tahıl Girişimi kapsamında yeni bir gelişme olup olmadığı sorusu üzerine Bodnar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye'ye tahılın diğer ülkelere sevkiyatı konusundaki yardımları için minnettar olduklarını belirtti. Bodnar devamında, "Türkiye ve Ukrayna aslında çok önemli rol üstlendi global gıda güvenliği konusunda. Eskiden beraber çalışıyorduk hâlâ da çalışmaya devam ediyoruz. Ağustos 2023 tarihinden itibaren bu inisiyatif çerçevesinde 400 gemi ülkelere gitti ve 13 milyon ton tahıl götürüldü" bilgisini paylaştı.

Bodnar, "Tahıl Koridoru ile ilgili diğer teklifler de olursa değerlendirmeye hazırız. Bölgemizde güvenliği ve özellikle gıda güvenliğini sağlamak için elimizden geleni yapmaya çalışacağız" diye konuştu.

"GEMİLER HÂLÂ BRİTANYA'DA BULUNUYOR"

Büyükelçi Bodnar, İngiltere'nin Ukrayna'ya hibe ettiği mayın tarama gemilerinin Türk boğazlarından Karadeniz'e geçişine Montrö Sözleşmesi'nin 19. maddesine dayanılarak izin verilmediği yönündeki İletişim Başkanlığı açıklaması üzerine de değerlendirmede bulundu. Savaşın başından beri Boğazları kapatma kararından dolayı Türkiye'ye minnettar olduklarını ifade eden Bodnar, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu duruş ile ilgili Ukrayna Dışişleri Bakanlığı üzerinden tabii ki de Ukrayna'nın haberi oldu. Bu gemilerin geçişleri için izin isteyen herhangi bir kaynağa ulaşamadım. Bildiğim kadarıyla gemiler hâlâ Britanya'da bulunuyorlar ve Karadeniz üzerinden geçiş izni de istemediler. İletişim Başkanlığı üzerinden böyle bir açıklama yapıldığı için bu tarzda muhtemel fake bir haberle karşı karşıya kalacağımızı önlemek için yapılan bir açıklama da olabilir. Hatırlatırım ki, Montrö Sözleşmesi'nin çalışması için Türk tarafıyla çok yakın temastayız ve bölgemizdeki barışı ve istikrarı sağlamak için elimizden geleni yapıyoruz.

Şunu da belirtmek isterim ki, şu anda bir Denizcilik Koalisyonu kuruluyor. Britanya ve Norveç girmek istediklerini beyan ettiler. Herhangi bir ülkenin böyle bir inisiyatife el tutmasını memnuniyetle karşılayacağız."

"TÜRKİYE İLE STRATEJİK PARTNERLİĞİMİZE DEĞER VERİYORUZ"

NATO içerisinde Ukrayna'nın geleceğinden bahsetmenin kendileri için hayati önem taşıdığını kaydeden Bodnar, Türkiye'nin NATO'nun en büyük partnerlerinden biri olduğunu söyledi. Bodnar, "Türkiye ile olan stratejik partnerliğimize de çok değer veriyoruz. Ukrayna'nın NATO'ya üye olması aynı zamanda Türkiye'nin de kuzey bölgesini savunması için yardımcı olacaktır, özellikle Rusya'dan bahsediyoruz. Kırım'ın geri alınması ve diğer topraklarımızın işgalden kurtarılması gibi. Ukrayna Türkiye'nin savunma teknolojileri alanındaki partneridir ve ilerideki zamanlarda bu bağlamda birlikte büyük başarılara imza atacağımızdan eminim" diye konuştu.

Bodnar, İngiltere'nin Ukrayna'ya hibe ettiği mayın tarama gemilerinin Ukrayna'ya nasıl ulaşacağı hususunda, "Bu gemilerle ilgili Komutanlığın hangi planları var onları bilmiyorum. Bu yüzden yorumlayamayacağım" dedi. Montrö'ye saygı duyduklarını ifade eden Büyükelçi Bodnar, "Bunun gibi durumları Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte çözeceğiz, çünkü Türkiye'nin izni olmadan Boğazlardan kimse geçemez" dedi.

"TÜRKİYE'NİN İŞ DÜNYASI, TEKNOLOJİLERİ UKRAYNA'NIN YENİDEN İNŞASINDA BÜYÜK ROL OYNAYACAK"

Türk vatandaşlarına mutlu yıllar dileyen Bodnar, sözlerini şöyle bitirdi:

"Hem bizim için hem tüm bölge için Türkiye'nin gelişmesi, güçlenmesi çok önemlidir. Biz Türkiye'yi zor zamanlarda bize yardım eden, destekleyen bir ülke olarak görüyoruz ve eminim ki savaştan sonra da ortaklık devam edecektir. Ukrayna'nın yeniden inşası bizim gelecekte büyük planlarımıza yol açacaktır ve büyük projeler üzerinde çalışıyoruz. Türkiye'nin iş dünyası, Türkiye'nin teknolojileri Ukrayna'nın yeniden inşasında büyük rol oynayacağından eminiz."