BORNOVA BELEDİYE BAŞKANI İDUĞ'DAN 'SURİYELİ MÜLTECİLER İÇİN ANAOKULU' İDDİASIYLA İLGİLİ AÇIKLAMA: “KORULUK ALANDA İNŞAAT YOK, AĞAÇ KESME YOK, O BÖLGEDE BÖYLE BİR MÜLTECİ YAPISI DA YOK”

BORNOVA BELEDİYE BAŞKANI İDUĞ'DAN 'SURİYELİ MÜLTECİLER İÇİN ANAOKULU' İDDİASIYLA İLGİLİ AÇIKLAMA: “KORULUK ALANDA İNŞAAT YOK, AĞAÇ KESME YOK, O BÖLGEDE BÖYLE BİR MÜLTECİ YAPISI DA YOK”
Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, “Bornova Anadolu Lisesi'nin koruluk alanında Suriyeliler için anaokulu yapılıyor” iddialarına ilişkin “Suriyeliler gelecek, mülteciler gelecek... Öyle bir şey yok. Mülteci anaokulu konusu bana aktarılmadı, o bölgede böyle bir mülteci yapısı da yok. Koruluk alanda inşaat yoktur, ağaç kesme yoktur. İnşaatta 7 metrelik bir kayma nedeniyle inşaat durduruldu” dedi.

HABER: SULTAN EYLEM KELEŞ - KAMERA: KERİM UĞUR

Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, “Bornova Anadolu Lisesi'nin koruluk alanında Suriyeliler için anaokulu yapılıyor” iddialarına ilişkin “Suriyeliler gelecek, mülteciler gelecek... Öyle bir şey yok. Mülteci anaokulu konusu bana aktarılmadı, o bölgede böyle bir mülteci yapısı da yok. Koruluk alanda inşaat yoktur, ağaç kesme yoktur. İnşaatta 7 metrelik bir kayma nedeniyle inşaat durduruldu” dedi.

Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, “Bornova Anadolu Lisesi'nin koruluk alanında Suriyeliler için anaokulu yapılıyor ve ağaç kesiliyor” iddialarına ilişkin açıklama yaptı. Başkanlık bakamında gazetecilerle bir araya gelen İduğ, şunları söyledi:

“BİZ OKULLARA TESİS KAZANDIRMA KONUSUNDA TALEPLERE OLUMLU CEVAP VERİYORUZ”

“2022 Ekim ayında Bakanlık tarafından bir müracaat geldi, İzmir'in 11 ilçesinde okul bahçelerine değerlendirmek üzere tesis kazandırma projesi. Bir devlet projesi. Eski Milli Eğitim Bakanı'nın projesinin devamlılığı açısından. 2022 Ekim ayındaki bu müracaat, bizim 5 Aralık'ta ruhsat vermemizle sonlandı. Tabi biz nasıl bir ruhsat verdik? İmar alanı içerisinde, eğitim sitesi içerisindeki bir yere belediyeye müracaat edildiğinde bu ruhsat verilir. Neden verdik? Biz eğitime tamamen, tam destek veren ve bu konuda hangi kurum bize müracaat ederse eğitim anlamında jet hızıyla cevap veren bir kurumuz ve öyle de olmak gerekiyor. Biz okullara tesis kazandırma konusunda kim talep ederse, tüm arkadaşlarla bu konuda olumlu cevap veriyoruz.

“AĞAÇ KESME YOKTUR, KORULUK ALANDA İNŞAAT YOKTUR”

Burada yapılacak olan bina okulun ihtiyaçlarını karşılayacak, modern bir bina, çok amaçlı bir bina olması bizim de tercihimizdir. Ancak proje Bakanlık tarafından ve Valilik tarafından yapıldığı için bizim dışımızda, bizden bağımsız bir gelişme bu. Bize düşen görev nedir? Okulla ilgili imar alanı içerisindeki inşaat ruhsatını vermek, biz bu inşaat ruhsatını verdik ve ölçümleri yaptığımızda da 7 metrelik bir kayma olduğunu tespit ettik ve evrakta inşaatı durdurma kararı aldık. Bu inşaatın yine, yeniden bir projeyle tekrar devam etmesi mümkün. Ama bize onlar tekrar müracaat edecek, onunla ilgili tüm yazışmaları yaptık. Dolayısıyla burada kamuoyunu yanlış bilgilendirme var. Sizi benden tam doğrusunu bilgilendirmek için davet ettim, doğrusunu bizden dinleyin. Burada ağaç kesme yoktur, koruluk alanda inşaat yoktur, bir ağaç bile kesilmemiştir. Sadece inşaatın yapıldığı alanın bir 7 metre kayması vardır, bu düzeltilerek inşaat devam edecek.

“MÜLTECİ ANAOKULU KONUSU BANA AKTARILMADI, O BÖLGEDE BÖYLE BİR MÜLTECİ YAPISI DA YOK”

Burada mülteci, Suriye konusuna ben girmem. Çünkü bizle ilgili olan bir konu değil, böyle bir konu da bana aktarılmadı, zaten o bölgede böyle bir mülteci yapısı da yok. Dikkatimizi çeken konu şudur; -projenin doğruluğunu, yanlışlığını tartışmak bize düşmez ama- Bornova Anadolu Lisesi ortaokulu devre dışı kalmış, sadece lise eğitimi veren, Türkiye'nin de en değerli insanlarını, bilim adamlarını yetiştirdiği, kıymetli bir lisedir. Burada anaokulu ihtiyacı olduğunu biz düşünmüyoruz. Bu projeden vazgeçilmesini, o binanın bir laboratuvara dönüştürülmesini, okulun ihtiyacı olan tesise dönüştürülmesini arzu ederiz ama bu bizim fikrimiz. Biz sadece Bornova Belediyesi olarak inşaat ruhsatı vermekle yetkiliyiz ve tamamen hepsi yasal bir şekilde yapılmıştır. Kontrolümüzde de 7 metre bir kayma olması sebebiyle biz inşaatın durdurulmasını ve düzeltilerek bundan sonraki gelişmeleri size aktarmak isterim”

“RUHSATLA İLGİLİ BİR SORUN YOK, MÜHÜRLEME YOK”

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan İduğ, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer'in imar mevzuatı nedeniyle inşaatın mühürlendiğini duyurmasına ilişkin soruyu yanıtladı. İduğ şöyle dedi:

“Mühürleme yok, mühürleme değil. İnşaatta düzeltme talebimiz var, o kaymanın önüne geçmek için. İnşaat ruhsatında problem yok, zaten hepsi yasal. Zaten imar alanı içerisinde, eğitim alanı içerisinde burada bir sıkıntı yok. Zaten 11 tane ilçede uygulanan da bu çalışma. Bakanlık tarafından da açıklanan şu; okul bahçelerinin, okula faydalı olacak tesislerin kazandırılmasıyla ilgili Bakanlığın bir kararı var. Okulun, yeni yapılan tesisin laboratuvara dönüştürülmesi konusunda Bornova Aanadolu Lisesi mezunlarının talepleri oldu, onlarla görüşmelerim var. Onlar da bir laboratuvar yapılmasını ya da yeni dersliklerin kurulmasını talep ediyorlar, böyle bir konuyu daha mantıklı buluyorlar. Sanıyorum ki çok amaçlı bir bina yaparak bu konu çözülmüş olacak ama ruhsatla ilgili olan bir sorun yok, mühürleme yok. Hatanın düzeltilmesiyle ilgili bir çalışmamız var. O ifadenin şöyle düzeltilmesi gerekiyor; inşaatı biz durdurduk, evrak üzerinde bizdeki ölçülere göre yapılmasını talep ettik. Bu bir mühürleme değil ama bir düzeltmeye ihtiyaç olduğunu söyleyebilirim.

İduğ, CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile görüşmesini gazetecilere aktardı:

“Sayın Genel Başkanımızın bu konudaki benimle yaptığı görüşme şöyledir; burada herhangi bir ölçüde, herhangi bir problem var mı, doğru bir şekilde yapılıyor mu şeklinde sorusu oldu. Biz de bu ölçümleri yaptığımızda yanlış olan kısmı da karşı tarafa yazılı olarak bildirdik, böyle bir görüşmemiz oldu. Sayın Genel Başkanımızın da Bornova Anadolu Lisesi mezunu olduğunu biliyorsunuz, Tunç Soyer Başkanımız Bornova Anadolu Lisesi mezunu. Çok hassas bir konu, gençler, veliler çok fazla talepte bulundular bize, ne olduğunu öğrenmek istediler. Ben de size doğrusunu anlatmak istedim. Herhangi bir ağaç kesme olmadığını tekrar ifade etmek istedim, inşaat koruluk alana yapılmıyor. Bizden ruhsat alınmıştır 2022 Ekim ayında, 5 Aralık'ta da inşaat başladı. Yanlış olan kısımlarını da düzeltecekler, biz bunu talep ettik”

Gazetecilerin Bornova Belediyesi'nin ruhsat veren belediye olduğu için hedef olup olmadığı sorusunu yanıtlayan İduğ, “Ruhsatı Bornova Belediyesi verdiği için oradaki ifade tamamen resmi bir yazıda 'Bornova Belediyesi ruhsat verdi' dendiğinde biz hedefe girmiş oluyoruz ama bu bizim asli görevimiz zaten. O konuda herhangi bir algı üretildiğini düşünmüyorum” dedi.

İduğ, Suriyeliler için anaokulu yapılacağı iddialarıyla ilgili de şunları söyledi:

“SURİYELİLER GELECEK, MÜLTECİLER GELECEK... BÖYLE BİR ŞEY YOK”

“Orada hepinizin merak ettiği kısmı, duymak istediğinizi söyleyeyim. Bir anaokulu ifadesi var, anaokulu yapılacak diye bir ifade var. O bölgede anaokuluna bir ihtiyaç bizce yok ama Mevlana Mahallesi ve çevresinde Bornova Belediyesi'ne ait olan arazileri biz tahsis edebiliriz Milli Eğitim Bakanlığı'na, İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne. Anaokulu yapmak istedikleri her yerde bize ait bir yer varsa biz bu konuda tam destekçiyiz. Açarız Bornova'ya ait olan arazileri, nereye arzu ederlerse biz Sağlık Müdürlüğü'ne yaptığımız gibi Milli Eğitim Bakanlığı'na da eğitim için olması gereken tüm tahsisleri yapabiliriz. Bir okulun bahçesine anaokulu konusu çok gündeme geldi. Suriyeliler gelecek, mülteciler gelecek... Böyle bir şey yok, oraya bir bina yapılıyor. Bizce de yeterince oraya anaokulu için çocuk gitmez, o bina çok amaçlı olur ve okula faydalı bir laboratuvar haline getirilebilir. Tekrar ediyorum; anaokulu yapmak isterse bize müracatta Bornova'nın bize ait olan bütün alanlarında biz tahsis yapmaya hazırız. Eğitim için Bornova Belediyesi zaten yapması gerekenleri başından beri yapıyor, yapmaya da devam edecek arkadaşlar”

Projenin başvuru aşamasında belirtilenen amacı ve sonra yaşanabilecek süreci de gazetecilerle paylaşan İduğ, şöyle konuştu:

“Burası bir eğitim alanı olduğu için fen lisesi, meslek okulu benzeri şekilde her türlü şeyi zaten kapsıyor. Bu açıdan bize gelen müracaat bu şekildeydi. Orada eğitimle ilgili olan her türlü benzeri alanları yapmayla ilgili bir izindi.

“SÖYLEDİĞİMİZ DÜZELTME YAPILMAZSA RUHSAT İPTALİ YAPILIR”

Ruhsat iptali yapılabilir, söylediğimiz düzeltme yapılmazsa ruhsat iptali yapılır ve yeni bir ruhsat için müracaatını talep edebiliriz. Bu zaten yasal bir ruhsat, bizim vermeme gibi bir lüksümüz yok. Konuyu Vali Bey takip ediyor, İl Milli Eğitim Müdürümüz, İlçe Milli Eğitim Müdürümüz, Sayın Kaymakamımız herkes takip ediyor. Çok hassas bir konu, biz olması gereken düzenlemeleri yaptıktan sonra sizleri tekrar bilgilendirmek isterim. Bu ifade çok önemli; imarın eğitim alanı içerisinde kaldığını bilmeniz lazım. Yani biz ruhsatı verirken sadece okulun bahçesine değil o eğitim alanının içinde kalmasından dolayı yasal bir ruhsat verdik ve tahmin ediyorum ki bu düzenlemeyi de yakın zamanda yaparlar”

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

1.VİDEO

BORNOVA BELEDİYE BAŞKANI MUSTAFA İDUĞ'UN AÇIKLAMASI

2.VİDEO

BORNOVA BELEDİYESİ EKİPLERİNİN ALANDAKİ ÇALIŞMALARI DURDURMASI İLE İLGİLİ YAZININ ASILMASI