Elektriğe yeni zam yolda! Sebep barajlar
Merkez Bankası (MB), iklim değişikliği nedeniyle barajlarda üretilen elektrik oranının düştüğünü, bunun sonucunda son aylarda fiyatı fahiş oranda artan doğalgazdan üretilen elektrik oranının arttığını, bunun da yeni bir zam ve enflasyon artışına neden olabileceğini hesapladı.
Merkez Bankası yetkililerinin yeni paylaşılan enflasyon raporuna koyduğu araştırma notuna göre, 2015 ile 2020 seneleri arasında barajlardan üretilen elektriğin oranı ortalama yüzde 22.3 seviyesinde seyrederken, bu sene bu pay yüzde 14.6'ya düştü. Buna karşılık aynı dönemde doğalgazın elektrik üretimi içerisindeki payı yüzde 32.5 seviyesindeyken bu sene yüzde 39.3'e çıktı.
ENFLASYONU DA ARTIRACAK
Merkez Bankası uzmanları, kur ve dünya fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle önemli oranda zamlanan pahalı doğalgazdan üretilen pahalı elektriğin tüketiciye zam olarak dönebileceği uyarısında bulundular. Uzmanların yaptığı tahminlere göre, elektrik üretim maliyetinde meydana gelen bu yükseliş elektrik ücretlerine zam olarak eklenecek ve bunun neticesinde de enflasyon direkt olarak 0.27 puan, dolaylı olarak da 0.15 puan olmak üzere toplamda 0.42 puan artacak.
Raporda, son zamanlarda uluslararası enerji fiyatlarının global talepteki toparlanmayla beraber kayda değer bir düzeyde arttığı, özellikle Türkiye gibi enerji ithal eden ülkelerde uluslararası petrol, doğalgaz ve kömür fiyatlarındaki yüksek artışların üretici ve tüketici enflasyonları bakımından kötü bir görüntüye neden olduğu belirtildi. Uluslararası enerji fiyatlarındaki gelişmelerin elektrik üretim maliyetlerini direkt olarak etkilediğine dikkat çekilen raporda, elektrik üretiminde doğalgaz ve kömür gibi ithalata dayalı kaynakların payının yükseldiği, bunun da elektrik ücretlerinin uluslararası enerji fiyatları ve döviz kuruna olan bağlılığını artırdığı bildirildi.
Eylül ayında elektrik üretimindeki payı yaklaşık yüzde 70'e varan doğalgaz ve kömür fiyatlarının sene genelinde önemli oranda arttığına dikkat çekilen raporda, “Kuraklık ve hava koşulları gibi unsurlarla yenilenebilir enerjinin payında görülen bir azalış, doğalgaz ve ithal kömür gibi kaynaklara yönelime neden olmaktadır. Nitekim, bu yılın üçüncü çeyreğinde hidrolik kaynaklardan üretilen elektriğin payı geçmiş yıl ortalamalarına kıyasla gerilerken, doğalgazın payı yükselerek yüzde 40'a yaklaşmıştır. Elektrik fiyatlarında yüzde 10 oranında bir artış, tüketici enflasyonu üzerinde 0.27 puanlık doğrudan etki yaratmaktadır. Yİ-ÜFE elektrik fiyatlarında yüzde 10'luk bir artışın tüketici enflasyonuna dolaylı etkisinin de 0.15 puan civarında olduğuna işaret etmektedir” denildi.