Türkiye'nin köklü şirketi Profilo iflas etti

Türkiye'nin köklü şirketi Profilo iflas etti
Türkiye'nin en köklü şirketlerinden olan ve bir zamanlar 6 bin kişiye iş imkanı sunan Profilo resmen iflas etti.

Türkiye'nin en eski şirketlerinden, geçmişi 1950'lere kadar giden Profilo Holding geride bıraktığımız perşembe günü İstanbul Ticaret Mahkemesi’nde görülen bir davada tarihin tozlu sayfaları arasına katılan şirketlerden oldu.

Profilo Grubu şirketlerinin avukatlığını alan, kurucu Jak Kamhi ile de yakın ilişkisi bulunan ünlü avukat Sümer Altay, takip ettiği önemli bir dosyadaki vekâlet ücreti ödenmediği için grupla karşı karşıya geldi. Bahsedilen dosyadan uzaklaştırılan Altay, vekâlet ücretinin ödenmesi amacıyla girişimde bulundu fakat olumlu bir netice alamadı.

Avukat Altay bu gelişmenin ardından 2.5 milyon liralık alacağı için Profilo Holding AŞ ile Profilo Sanayi ve Tic. AŞ’ye karşı iflas davası açtı. İstanbul 1. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde görülen davada mahkeme depo kararına vardı. Depo kararına karşın ödeme gelmeyince Profilo için geride bıraktığımız perşembe gün yapılan duruşmada Altay’ın avukatları, "Borç ödenmedi. Davalıların ayrı ayrı iflasına karar verilsin" isteğinde bulundu. Davalı şirketlerin avukatı ise “Davanın reddine karar verilmesini istiyoruz” dedi.

İFLASINA KARAR VERİLDİ

Mahkeme 11 Kasım günü saat 13.40 itibari ile 104 milyon TL sermayeli Profilo San. ve Tic. AŞ ile, 65 milyon TL sermayeli Profilo Holding AŞ’nin iflas ettiğine karar verdi.

Mahkemenin verdiği iflas kararı ardından süreç şu şekilde devam edecek. Her iki şirket için da tasfiye sürecine gidilecek. İstanbul İflas Müdürlüğü iki şirketin de tasfiyesini yapacak. Oluşacak iflas masası, iki şirketin varlıklarını satarak borçları ödeyecek.

BSH Profilo'nun Ekim 2003 senesindeki genel kurulunda, Jak Kamhi ile Alman ortakları arasında bir süre önce ortaya çıkan kavga, Kamhi ailesinin yüzde 25 hisselerini toplam 159.2 milyon dolara BSH (Bosch Siemens Hausgerate) ve Deutsche Bank AG Frankfurt'a devretmesiyle neticelenmişti. 1995'te Profilo'nun yüzde 66'sını BSH Grubu'na satan Kamhi, şirketin genel kurulunda yabancı ortakların 'bilinçli olarak şirkete zarar verdiğini' iddia etmiş ve temmuz ayında devir görüşmeleri başlamıştı.