ABD, Putin'in Sovyetler Birliği'ni yeniden kurmak istediğine inanıyor

ABD, Putin'in Sovyetler Birliği'ni yeniden kurmak istediğine inanıyor
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya'nın, Sovyetler Birliği'nin restorasyonu yolunu izlediğini ileri sürerek bu durumun 'kabul edilemez' olduğunu dile getirdi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 'eski SSCB'yi restore etme arzusuyla hareket ettiğini' ifade eden eski Savunma Bakanı Leon Panetta ile aynı fikirde olup olmadığı sorusunu yönelti.

CNN'e konuşan Bakan Blinken, Panetta'nın sözlerine katıldığnı belirterek "Bence bu doğru, Başkan Putin'in hedeflerinden biri ve daha önce Sovyetler Birliği'nin bir parçası olan ülkeler üzerinde yeniden bir etki alanı oluşturmaya çalışıyor" diye konuştu.

Sputnik'te yer alan habere göre; ABD'nin böyle bir isteği "kabul edilemez" olarak yorumladığı belirten Blinken "etki alanları dünyasının bir istikrarsızlık, çatışma ve dünya savaşlarına yol açan bir reçete" olduğunu iddia etti.

"İLERLEME KARŞILIKLI OLARAK MÜMKÜN"

Bu hafta Cenevre'de yapılacak ABD-Rusya görüşmelerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan bakan, ABD tarafının Ukrayna üzerindeki gerilimi barışçıl bir şekilde çözmek adına her şeyi yapmaya kararlı olduğunu, fakat herhangi bir ilerlemenin ancak 'karşılıklı olarak' mümkün olacağını iddia etti.

Fakat, "Ukrayna'nın kafasına silah dayanan bir gerilim ortamında" gerçek ilerleme kaydetmenin zor olduğunu belirten Blinken, "Bu zorlukları barışçıl bir şekilde çözüp çözemeyeceğimizi görmek için diyalog ve diplomasiye bağlıyız, bu açık ara tercih edilen yoldur. Ancak, Rusya saldırganlığı seçerse, çok kararlı bir şekilde başa çıkmaya hazırız" diye konuştu.

Bölgedeki çatışma riskine karşı bir çözüm bulmak için Moskova, NATO ittifakının sınırlarına doğru genişlemesine karşı çıkmakta. Washington yönetimi ise, Rusya'nın bu önerisini asla kabul etmeyeceğini ifade etti.

Kazakistan'daki olaylara ilişkin de konuşan Blinken, Kazakistan lideri Tokayev'in 'vur emrini kınadığını' belirterek emrin iptal edilmesini istedi.

"BUNLAR KAZAKİSTAN HÜKÜMETİNİN KENDİ BAŞINA HALLEDEBİLECEĞİ ŞEYLER OLMALI"

Konuyla ilgili ABC News'e röportaj veren Blinken, "Kazakistan, kanun ve düzeni sağlama, devletin kurumlarını savunma yeteneğine sahiptir, ancak bunu barışçıl protestocuların haklarına saygı duyarak ve dile getirdikleri endişeleri ele alacak şekilde yapabilir" şeklinde konuştu.

Öte yandan Blinken, ABD'nin "Rusya'nın önderlik ettiği ve bir parçası olduğu bu örgüte neden çağrı yapılması gerektiğine dair gerçek soruları" olduğunu ifade etti ve "Bunlar, Kazakistan hükümetinin kendi başına halledebileceği ve haklara saygılı bir şekilde halledebileceği şeyler olmalı” ifadesini kullandı.