Dünyayı Bekleyen büyük Antibiyotik Riski Ne?

Dünyayı Bekleyen büyük Antibiyotik Riski Ne?
Antibiyotikler üzerine yapılan araştırmalarda antibiyotiklerin dirençlerini kaybettiği ve 2050 yılında 40 milyona yakın kişinin öleceği belirtildi.

Tıp dünyanın önde gelen dergilerinden olan The Lancet’te önemli bir araştırmanın sonuçlarına yer verildi. 1900 ile 2021 yılları arasında yaşamını yitiren kişilere yönelik yapılan araştırmada, her yıl 1 milyonu aşkın kişinin ilaca dirençli enfeksiyonlar nedeniyle yaşamını yitirdiği belirlendi. Bu durumun giderek artan bir risk haline geldiği ifade edilirken 2050 yılında tüm dünya genelinde 40 milyona yakın insanın bu nedenden dolayı yaşamını yitireceği açıklandı.

Antibiyotik Etkileri Azalıyor

Bakterilerin zaman içerisinde ölümcül ilaçlara karşı direnç göstermeye başlamasıyla birlikte ortaya çıkan antibiyotik direnci, günümüz tıp dünyasının en büyük sorunlarından birisi haline gelmiş durumda. Antibiyotiklerin etkisiz kalması ve antibiyotik direncinin oluşması ise zatürree, idrar yolu enfeksiyonları ve ishal gibi riskli hastalıkların ise ölümcül hale gelmesine neden oluyor. Bu duruma dikkat çeken uzmanlar ise her yıl 1 milyonu aşkın insanın bu nedenden dolayı yaşamını yitirdiğini ve durumun otoriterler tarafından çok fazla önemsenmediğini ifade etti.

2050 yılına kadarki süreç içerisinde toplamda 40 milyon kişinin yaşamını yitirmesi beklenirken 2025 ile 2050 yılları arasındaki rakam 11 milyon olarak açıklandı. Dergi yazısında görüşlerine yer verilen Dr. Mohsen Naghavi ise : "Antimikrobiyal ilaçlar, modern sağlık hizmetlerinin temel taşlarından biridir ve bunlara karşı artan direnç büyük bir endişe kaynağıdır. Bu bulgular, AMR'nin onlarca yıldır küresel çapta önemli bir sağlık tehdidi olduğunu ve bu tehdidin giderek büyüdüğünü ortaya koyuyor" tehlikeye dikkat çekti.