Yenilenmiş Ürünler İçin Sistem Kaydı Zorunluğu Getirildi

Yenilenmiş Ürünler İçin Sistem Kaydı Zorunluğu Getirildi
Türkiye’de yenilenmiş ürünler için yeni bir zorunluluk getirildi. Artık bu ürünlerin sistem kaydı yapılması zorunlu.

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan "Yenilenmiş Ürünlerin Satışı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'de yer aldı. Resmi Gazete’de yer alarak yürürlüğe giren bu değişiklikle birlikte ikinci el telefonların yenilenmesiyle birlikte kaydı yapılması da zorunlu olacak. Kayıt dışının önüne geçilebilmesi adına yapılacak bu çalışmalarda yeni düzenlemeye uymayanlar için cezai işlemler uygulanacak.

İkinci Elde Güvenli Sistem

Yeni sistem için ikinci elde güvenli bir sistemin kullanıma sunulacağı ifade edildi. Ürünlerin kapsamının genişletilmesiyle birlikte yenilenmiş ürünler için artık kayıt yapılacak. Sadece cep telefonları için değil cep telefonu dışında tabletler, akıllı saatler, bilgisayarlar, oyun konsolları ve modemleri de kapsayacak şekilde sistem tüm yenilenmiş ürünlerde geçerli olacak. Bu konuda sistemin nasıl işleyeceği de netlik kazanmış durumda. Yenileme yapan şirketlere yetki verilerek bu şirketlerin yenileme işlemleri kayıt altına alınacak.

Yenilenmiş Ürünler İçin Sistem Kaydı Nasıl İşleyecek?

Yapılan resmi açıklamalarda konuyla ilgili olarak “Yenileme merkezlerine şubelerinin yanı sıra yenileme yetkisi verecekleri ticari işletmeler aracılığıyla da yenileme yapma imkanı tanınmakta, böylece yenileme hizmeti sunacak TSE hizmet yeterlilik belgesi sahibi hizmet noktası ağının genişletilmesi amaçlanmaktadır. “ denilerek yenileme hizmeti vermek isteyen işletmelerin de hak sahibi olabileceği, yeni açılacak yerler ile birlikte daha fazla cihazın yenilenerek piyasada yer alabileceği ifade edildi.

Ticaret Bakanlığı tarafından özel olarak hazırlanacak tanıtımlar ile sistemin nasıl işleyeceği net bir şekilde hem vatandaşlara hem de işletmelere anlatılacak. Yeni düzenlemelerde 3 aylık geçiş süreci öngörüldüğü gibi bu süre sonrasında mevzuatlar dahilinde işlemler yapılacak.