Emekli Olana Çifte Maaş Müjdesi!

Emekli Olana Çifte Maaş Müjdesi!
2024 yılı itibariyle düzenlenecek yeni emeklilik reformu ile emeklilere çifte maaş yolu açılacak. İşte konuyla ilgili detaylar.

Türkiye’de emeklilik sisteminde yaşanan problemlerin giderilebilmesi adına yeni bir emeklilik sistemi üzerinde çalışmalar sürüyor. Yeni sistem ile birlikte emeklilerin emeklilik dönemlerinde daha iyi ve yüksek bir gelire sahip olması adına çifte maaş sistemi getirilecek. Yaş şartı ve prim günlerinde de özel bir düzenleme yapılacak. Yeni emeklilik reformuyla emeklilik sistemindeki tüm sorunların giderilmesi ve emekliliğin belirli bir sisteme oturtulması hedefleniyor.

Emeklilere Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi ile Ek Maaş

Emeklilerin çift maaş alabilmesi adına daha önce Orta Vadeli Program içerisinde de yer alan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (ETS) getirilecek. bu sisteme dahil olan çalışanlar, emekli olduktan sonra ek gelir elde edebilecek. Üstelik emeklilik sonrasında bu kişilere 2 seçenek sunulacak. İsteyenler toplu para alabilecek isteyenler ise mevcut birikimi her ay maaş gibi alabilecek.

emekli-olana-cifte-maas.jpg

Bu sisteme dahil olanlardan ise her ay yüzde 3 oranında bir kesinti yapılacak. Kişilerin herhangi bir ödeme yapmasına gerek kalmadan maaş kesintisi ile sisteme giriş yapılabilecek. Bireysel emeklilik sistemi ile benzer bir sisteme sahip olan ETS’de 10 yıl kalınması ve 55 yaş şartının yerine getirilmesi gerekiyor.

Emeklilik Sistemine ETS Düzenlemesi

Kıdem tazminatı gibi pek çok haktan mahrum kalınmaması adına çalışma ve emeklilik sisteminde ETS için özel maddeler eklenecek. Böylece çalışma ve emekli olma durumlarında kişilerin herhangi bir mağduriyet yaşamadan çifte maaş alması sağlanmış olacak. Kişilerin tüm çalışma hakları SGK üzerinden sürdürülecek ve ETS herhangi bir hakkı ve çalışma şeklini değiştirmeyecek.