7 Bin TL ve Üzeri Alışverişlerde Nakit Ödeme Yasaklanıyor

7 Bin TL ve Üzeri Alışverişlerde Nakit Ödeme Yasaklanıyor
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın hazırladığı yeni düzenlemenin detayları ortaya çıktı. 7 bin TL ve üzeri alışverişlerde nakit ödeme yasak.

Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşcu tarafından gündeme getirilen yeni düzenleme büyük ses getirdi. Sosyal medyada gündem olan olaya göre vatandaşların 7 bin TL ve üzeri ödemelerinde artık nakit ödeme yapması yasaklanacak. Bu tür ödemeler sadece kredi kartı ya da banka kartı üzerinden yapılabilecek. Alışverişlerde geçerli olacak yeni düzenleme, pek çok farklı yeni kural ile birlikte yürürlüğe girecek.

Prof. Dr. Babuçcu 7 Bin TL ve Üzeri Alışverişlerdeki Yasağı Duyurdu

"Bu taslak düzenleme tebliğ haline gelirse; Artık her kim olursa olsun 7.000,00 TL ve üzeri ödemelerini banka ya da kredi kartı ile ödeme yapmak zorunda kalacak. Örnekten görüleceği üzere Kamu Kurumunda memur olarak çalışan Bay A evine aldığı 20.000 TL'lik buzdolabının ödemesini banka veya kredi kartı aracılığıyla yapmak zorunda. Kamu Kurumunda akademisyen olarak çalışan Bay B evindeki kütüphanesi için aldığı 10.000 TL'lik kitabın ödemesini banka veya kredi kartı aracılığıyla yapmak zorunda kalacak.” diyerek konuyla ilgili detayları aktaran Babuşcu, yasağa uymayanlar için cezai işlemin uygulanacağını söyledi.

Yapılacak incelemelerde nakit olarak ödeme yaptığı tespit edilen kişilere özel usulsüzlük cezası verilecek. Üstelik ceza hem işletmeye hem de müşteriye ayrı ayrı kesilecek. Paylaşımında konuyla ilgili düzenlemeye de yer veren Babuşcu’nun paylaştığı yeni düzenleme şöyle;

VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 459)'NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SIRA NO: ...)

a) Bölümün birinci fıkrası "Tevsik zorunluluğu kapsamında olanların (mükellef olmayanların kendi aralarında yapacakları işlemler hariç olmak üzere) yapacakları, 7.000 TL'yi aşan tutardaki her türlü tahsilat ve ödemelerini aracı finansal kurumlar kanalıyla yapmaları ve bu tahsilat ve ödemeleri söz konusu kurumlarca düzenlenen belgeler ile tevsik etmeleri zorunludur." şeklinde değiştirilmiştir.