Kartlı Harcamalar Rekora Koşuyor!

Kartlı Harcamalar Rekora Koşuyor!
Ağustos ayı kartlı harcama verileri paylaşıldı. Yeni rapora göre kartlı harcamalar 2023’ün aynı dönemine göre yüzde 78 oranındaki arttı.

Türkiye’de yüksek enflasyon, yüksek kredi faizleri vatandaşları zorlamaya devam ediyor. Kartların en çok kullanıldığı dönemlerin yaşandığı Türkiye’de kart borçları da tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaşmış durumda. Kredi kartı, banka kartı ve ön ödemeli kartların dahil edildiği harcamalarda toplam tutar 1 trilyon 420,6 milyar TL oldu. Bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 78 oranında artış yaşanan bu alanda rekor harcamalar yaşandığı gibi takibe düşen kart sayısında da artış görülüyor.

Kart Sayısı Artıyor, Kart Borçları Yükseliyor!

Türkiye’de kartla harcamalarla ilgili resmi veriler Bankalararası Kart Merkezi (BKM) tarafından paylaşılıyor. Son rapora göre Türkiye’de artan borçların yanı sıra kart sayılarında da yükseliş yaşandığı ifade edildi. Buna göre kredi kartı sayısı yüzde 13, banka kartı yüzde 5, ön ödemeli kart yüzde 22 oranında artış kaydetti. Şu an itibariyle piyasada kullanılabilir durumda olan kart sayısı 418,9 milyon oldu. Ağustos ayı itibariyle kartlarla yapılan harcamalarda ise tablo şöyle;

  • Kredi kartları ile 1 trilyon 192,4 milyar TL harcama
  • Banka kartları ile 200,4 milyar TL harcama
  • Ön ödemeli kartlar ile 27,8 milyar TL harcama

Tüm kartlar ile yapılan ödemelerde ise yüzde 78 oranında artış kaydedildi. Kartların kullanıldığı alanlara göre de değişim yaşandı. Buna göre internet üzerinden yapılan harcamalarda da yüzde 78 oranında artış yaşandı. Buna göre internet üzerinden yapılan harcamalarda toplam tutar 413,3 milyar TL oldu.