Kira Ödemelerinde Elden Ödeme Dönemi Sona Erdi

Kira Ödemelerinde Elden Ödeme Dönemi Sona Erdi
Gelir Vergisi Genel Tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğ ile kira ödemelerinde elden ödeme dönemi sona erdi. İşte detaylar.

Türkiye’de kiraların elden ödenmesiyle yaşanan vergi kaybı ve kira fiyatlarındaki fahiş artışlar için yeni düzenlemeye gidildi. Geçtiğimiz dönemlerde yapılan ilk duyurular ile açıklanan kira sistemi artık resmiyet kazandı. Gelir Vergisi Genel Tebliği adıyla Resmi Gazete’de yayımlanan yeni düzenleme konut ve iş yeri kiralarının tamamının kapsam dahilinde olacağı belirtildi. Kiracı ve gayrimenkul sahiplerinin elden para transferi yapması düzenleme ile engellendi. PTT ve finans kurumlar aracılığı ile kira transferinin yapılması gerekecek.

Kira Ödemelerinde Nakit Ödenmeyecek

Türkiye’de hizmet veren bankalar ve PTT üzerinden yapılacak ödemeler ile kiralar da kayıt altına alınmış olacak. Ayrıca kira artışlarında da Türkiye’de açıklanan maksimum oranların üzerine çıkılması, kiraların kayıt altına alınması sayesinde önlenmiş olacak. Kiracıları ve mülk sahiplerini koruması adına getirilen sistemde vergi kaybının önüne geçilecek. Mülk sahiplerinin de mülkleri üzerinden vergi ödemesi gerektiği durumlarda resmi işlemler yapılabilecek.

Düzenlemeye uymayan kiracılar ve e sahipleri için kira bedelinin yüzde 10’u kadar cezai işlem uygulanacak.