Kamuda Esnek Çalışma Gelecek mi? AK Parti’den Açıklama

Kamuda Esnek Çalışma Gelecek mi? AK Parti’den Açıklama
Son günlerde emeklilik ve esnek çalışma hakkında farklı bilgiler gündeme geliyor. Peki kamuda esnek çalışma gelecek mi? İşte detaylar.

4 çalışan 1 emekli düşmesi gereken emeklilik sistemiyle EYT ile birlikte dengeler değişti. Türkiye’de mevcut sistemde 2 çalışana 1 emekli düşüyor. Bu da emekliler için yapılan harcamaların ekonomideki yükü arttırmasına neden oluyor. Bu durumu iyileştirmek ve gelecekte böyle bir tablo ile karşılaşmak istemeyen hükümet ise yeni emeklilik sistemi üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Emeklilik sisteminin dışında kamuda esnek çalışma gibi pek çok farklı sistem de masadaki düzenlemeler arasında. Peki, kamuda esnek çalışma gelecek mi? AK Parti Grup Başkan Vekili Abdullah Güler konu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Emeklilik Sistemi Tamamen Değişiyor

Başkan Vekili Güler, emeklilik sistemiyle ilgili kapsamlı bir çalışmanın yapılacağını ve emeklilik sisteminin tamamen değişebileceğini söyledi. Türkiye’de 40-50 yaşlarında emekli olunduğunu ancak dünyanın gelişmiş ülkelerinin hiçbirinde böyle bir durumun olmadığını belirten Güler, yeni sistem ile bunların önüne geçileceğini söyledi. Güler bu konuda “Gelişmiş ülkelerde, 45-50 yaşında emekli olmaz ama bizde var. Bunu yaş olarak da prim miktarı olarak da süre olarak da daha gerçekçi bir zemine ulaştırmamız gerekiyor” diyerek düşüncelerini aktardı.

Resmi verilere göre Aralık 2022 itibariyle getirilen EYT düzenlemesi sonrasında emeklilik yaşı düştü. Yeni sistemin sadece 2024 yılında getirdiği ek maliyet 577 milyar liraya ulaştı. EYT’de emekli olan kişilerin ortalama yaşı 48,1 olarak açıklandı.

Kamuda Esnek Çalışma Gelecek mi?

Son günlerde gündemde yer alan esnek çalışma hakkında da bilgilendirme yapan Vekil Güler, kamu ve özel sektörde çalışma saatlerinin düşürülmesi yönünde bir çalışma olmadığını söyledi. Belirli meslek gruplarında daha esnek çalışma sistemi önerilerinin olduğunu ancak bunların sadece ilgili meslekler ile sınırlandığını belirten Başkan Vekili, kamu ve özel sektör çalışmalarını kapsayacak genel bir düzenlemenin gündemde olmadığını ifade etti.