Emlakta Doğrulanmış İlan Dönemi Başlıyor

Emlakta Doğrulanmış İlan Dönemi Başlıyor
Türkiye’de emlak piyasasını kontrol altına almak adına doğrulanmış ilan dönemi başlıyor. Artık aynı ev sadece bir kez ilana verilebilecek.

Satılık ve kiralık evlerde yaşanan mağduriyetlerin önüne geçilebilmesi adına doğrulanmış ilan sistemine geçiş yapılacak. 15 Eylül 2024 itibariyle başlayacak yeni düzenlemede sosyal medya platformları da takibe alınacak. Ayrıca tüm emlakçılar da sisteme dahil olacak. Böylece emlakçıların dışında al sat yapmak isteyenler de tespit edilebilecek. Yeni sistem emlakçılardan da destek görüyor.

Doğrulanmış İlan Sistemi Nedir?

Doğrulanmış ilan sistemi ile konutunu satmak isteyenler aynı taşınmaz için birden fazla emlakçı ile çalışabilecek. Bu konuda herhangi bir hukuksuzluk yaşanmayacak. Yetkilendirme süresi ise asgari olarak 3 ay şeklinde düzenlenecek. Ancak uygulama kapsamında yer almayan mülkler de olacak. Aşağıdaki şartlardaki mülkler kapsam dışında tutulacak;

  • Günlük kiralık taşınmazlar
  • Kat irtifakı olmayan konutlar
  • Gecekondular
  • Tapusu bulunmayan mülkler

Hem tüketici hem de sektörde faaliyet gösteren işletmeleri koruyacak yeni düzenlemeler emlak sektörünün ardından otomotiv sektöründe de başlatılacak.

ev.jpg

Kayıt dışı çalışan kişilerin tespit edilmesini de kolaylaştıracak olan yeni sistemde mülk sahibi kişiler, bu kişilerin birinci dereceden yakınları ve yetki belgesi olan emlakçılar dışında ilan verilmesi yasaklanacak.

20 Bin Yetki Belgesiz Çalışan Emlakçı

Konuyla ilgili yapılan resmi açıklamalarda şu anda Türkiye’de 20 bin yetki belgesi olmadan çalışan emlakçının olduğu belirtildi. Bu kişilerin de resmiyet kazanmasıyla birlikte Türkiye’de 90 bin kayıtlı emlakçı olacak. Yetki belgesi olmayan emlakçılar, ilan sitelerinde ilan veremeyecek. İlan sitelerinin yanı sıra sosyal medyalar da yakın takibe alınacak.