Kiralık Evlere Hem E-Devlet Hem Vergi Geliyor!

Kiralık Evlere Hem E-Devlet Hem Vergi Geliyor!
Evlerin kiralanması konusunda Türkiye’de yeni bir dönem başlayacak. Yeni dönem e-devletten yürütülecek ve aynı zamanda yeni vergi yükümlülüğü getirilecek. İşte detaylar.

Türkiye’de ev kiralarının yüksek seviyelere ulaşması ve çok fazla anlaşmazlıkların olması nedeniyle yeni sisteme geçiş yapılacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılacak yeni çalışmalarda artık kiralamalar e-devlet üzerinden sürdürülecek. 4 milyon ev sahibinin vergi beyannamesi vermemesi ile ortaya çıkan yeni düzenlemelerde, bundan sonraki süreçte hem vergiden kaçılması engellenecek hem de ev sahipleriyle kiracılar arasında anlaşma sağlanacak.

2023’te 1.8 Milyon Ev Sahibi Beyanname Verdi

Yapılan son açıklamalara göre Hazine ve Maliye Bakanlığı 2023 yılında 1,8 milyon ev sahibinin beyanname verdiğini duyurdu. 3.7 milyon ev sahibinin asgari beyanname vermemesi ve her geçen gün artan kira bedelleri, Türkiye’de yeni düzenleme yapılmasını da zorunlu kıldı. Yeni sistemde kiracılar ile ev sahipleri arasındaki kira kontratları e-devlet üzerinden yapılacak. Kişilerin adres kayıtları gibi tüm bilgiler e-devlette olacağından dolayı ev sahiplerinin vergi kaçırması gibi bir durum da söz konusu olamayacak.

Gayrimenkul Gelirlerine Vergi Getirilecek

Merkezi Kira Takip Sistemi ile kiralama yapılması sayesinde ev sahiplerinin düzenlemeler kapsamında vergi ödemesi de kolaylaşacak. Şeffaf ve sistemli bir düzene geçişi öngören e-devlet kiralama sisteminde bundan sonraki süreçte anlaşmazlıkların da önüne geçilecek. Zira kira işlemlerinin yapılması sırasında kira artışının da maksimum seviyeleri doğrudan belirlenebilecek. Depozito gibi pek çok ödemenin de sistemde yer alması sayesinde vatandaşların hakkı koruma altına alınacak.