Kredi Kartlarından Nakit Kullanım 5 Kat Arttı!

Kredi Kartlarından Nakit Kullanım 5 Kat Arttı!
Kredi faizlerindeki yüksek oranlar nedeniyle vatandaşlar kredi kartlarındaki nakit kullanımlara yöneldi. Kredi kartlarından nakit kullanım oranı 5 kat arttı.

Türkiye’de yüksek faizler nedeniyle kredi kullanım oranları en düşük seviyelerde. Yüksek faizler nedeniyle ana paranın 3-4 katını bankaya ödemek istemeyenler ise kredi kartlarındaki taksitli ya da taksitsiz nakit avans seçeneğine yöneliyor. Taksitsiz kart kullanımı rekor seviyelere ulaşmış durumda. Ağustos 2024 itibariyle 1 trilyon TL’lik harcama limitinin aşılması, Türkiye’deki ekonomik duruma farklı bir bakış açısı sunuyor. 2023 yılına göre kredi kartlarındaki nakit kullanım oranı 5 kata varan artış yaşadı. Tüketici kredilerindeki aylık büyüme ise yüzde 2seviyelerinde kaldı.

2023 ile 2024 Kredi Kartı Kullanımlarında Çarpıcı Farklar

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından paylaşılan son verilerde kredi kartı kullanımlarının son 2 yıldaki farkları bariz bir şekilde ortaya çıktı. 2023 yılının Ocak ayına taksitli bireysel kredi kartı hacmi 224,5 milyar TL olarak açıklanmıştı. Taksitsiz bireysel kredi kartı hacmi ise 226,6 milyar TL olarak duyurulmuştu. 2024 yılına kadarki süreç içerisinde bu alanlarda büyük bir sıçrama yaşandı. Taksitli kredi kartı hacmi 2 kat arttı ve 528,6 milyar TL oldu. Taksitsiz bireysel kredi kartı hacmi ise 5 kart artacak 1 trilyon TL’yi aştı.

Tüketicinin Yardımına Kredi Kartları Koştu

Yüksek faizler nedeniyle kredi kullanmayan vatandaşların yardımına bu süreç içerisinde kredi kartları koştu. Tatil, düğün, eğitim gibi farklı alanlarda ortaya çıkan ihtiyaçlarda karttan nakit çekimi ile taksitli ya da taksitsiz bir şekilde ihtiyaçlar karşılanmaya çalışıldı.