Emlakta "Doğrulanmış İlan" Sistemindeki Cezalar Belli Oldu

Emlakta "Doğrulanmış İlan" Sistemindeki Cezalar Belli Oldu
Emlak sektöründe başlayacak doğrulanmış ilan sisteminde, cezalar merak ediliyordu. Resmi açıklama geldi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat emlak sektöründe uygulanacak doğrulanmış ilan sistemine yönelik merak edilenleri açıkladı. Yeni sistem ile hem vergi usulsüzlüğünün önüne geçileceğini hem de emlak sektöründe yaşanan mağduriyetlerin ortadan kaldırılacağını belirten Bakan Bolat, ceza miktarlarını da duyurdu.

Doğrulanmış İlan Sisteminde Ceza Belli Oldu

Yeni mevzuatta emlak sektöründeki tüm paydaşlar uymak zorunda olacak. Bakan Bolat açıklamasında mevzuata aykırı olarak yapılacak tüm çalışmalarda cezai işlem uygulanacağını duyurdu. Mevzuata aykırı hareket edenler için 158 bin 460 liraya kadar idari para cezası uygulanacak. Yeni sistemin yürürlüğe girmesiyle birlikte piyasanın güvenilirliği sağlanacak, tüketici hakları korunacak ve taşınmaz ticaretlerinde tüm işlemler bir sistem kapsamında yürütülecek.

Doğrulanmış İlan Sistemi Ne Zaman Başlıyor?

Doğrulanmış ilan sistemi 15 Eylül 2024 itibariyle başlayacak. Düzenleme kapsamında Bakanlıkça kurulan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) kullanılacak. Eylül itibariyle aynı zamanda alışma süreci de başlatılacak. 1 Ocak 2026 tarihinden itibaren bu sistemin kullanılması zorunlu tutulacak.

Yeni sistemde e-devlet üzerinden yetki verilmediği müddetçe emlakçıların ilgili mülk için ilan vermesi mümkün olmayacak.