Düğün Takıları Nasıl Paylaşılacak? Yargıtay Kararı Verdi

Düğün Takıları Nasıl Paylaşılacak? Yargıtay Kararı Verdi
Yargıtay yıllardan beri tartışma konusu olan düğün takıları için son noktayı koydu. Düğün takıları nasıl paylaşılacak?

Düğün sonrasında aileler ve çiftler arasında yaşanan takı paylaşımı çoğu zaman sonuçlanmazken mahkemeye taşınıyordu. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’ne yansıyan dava sonrasında Yargıtay emsal olacak bir karara imza attı. Yargıtay tarafından alınan bu karar, düğün takıları nasıl paylaşılacak sorusunda net ifadelere yer verdi. Bundan sonraki süreçte yaşanacak benzer anlaşmazlıklarda Yargıtay kararına göre hareket edilecek davalar sonuçlandırılabilecek. Ayrıca paylaşım için de durumlar belli olmuş durumda.

Düğün Takıları Nasıl Paylaşılacak?

Yargıtay kararına göre düğün takıları özel bir anlaşma bulunmadığı takdirde örf ve adetlerin varlığına göre paylaşılacak. Bu konuda anlaşma sağlanamadığı takdirde ise kadına takılan takılar kadına, erkeğe takılan takılar ise erkeğe ait olacak. Paylaşım da bu şekilde yapılabilecek. Çiftler birbirine takılan altınlar için hak talebinde bulunamayacak. Önceki kararda takıların kadınlara ait olduğu belirtilmiş olsa da Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2023/5704 E. 2024/2402 K.' sayılı ilamında erkeğe takılan takılar da dahil olmak üzere kadına ait olduğu yönündeki görüşünü 4 Nisan tarihi itibarıyla değiştirdi. Bu nedenle paylaşımda yeni alınan karar doğrultusunda işlem yapılacak.

Cinsiyete Bağlı Takılar İstisna Olabilecek

Cinsiyete özel olarak takılan bir takı takıldığı takdirde ise bu takının kadına mı erkeğe mi özgü olduğuna bakılacak ve kime takıldığı önemli olmaksızın o takı o kişiye verilecek.