İkinci El Araç Satışında Güvenli Ödeme Sistemi Nedir?

İkinci El Araç Satışında Güvenli Ödeme Sistemi Nedir?
Türkiye’de ikinci el araç satışında Güvenli Ödeme Sistemi zorunluluğu geliyor. Peki, Güvenli Ödeme Sistemi nedir?

Ticaret Bakanlığı’nın Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik adıyla hazırladığı yönetmelik Resmi Gazete’nin son sayısında yayınlandı. Bu yönetmelik ile birlikte ikinci el araç alım ve satımında yeni zorunluluklar getirildi. Güvenli Ödeme Sistemi olarak adlandırılan bu sistem ile dolandırıcılık gibi olayların önüne geçilmesi hedefleniyor. Peki Güvenli Ödeme Sistemi nedir? Güvenli Ödeme Sistemi ile araç alım ve satımı nasıl yapılır?

Taraflar Güvenli Ödeme Sistemi ile Korunacak

Bakanlık tarafından yapılan açıklamalarda otomotiv sektöründe alım ve satım işlemleri nedeniyle mağduriyetlerin yaşandığına vurgu yapıldı. Mağduriyetlerin ortadan kaldırılması adına başlatılan yeni sistem ile taraflar artık Güvenli Ödeme Sistemi ile korunacak. Böylece başta dolandırıcılık olmak üzere tüm usulsüzlüklerin de önüne geçilecek.

Güvenli Ödeme Sistemi Nedir?

Güvenli Ödeme Sistemi, alım ve satım yapacak kişilerin korunmasını hedefleyen, paranın devlet tarafından desteklenen bir hesaba yatırılmasını kapsıyor. Bu sistem sayesinde alıcı taraf, araç için istenen ücreti hesaba yatırdıktan sonra noter üzerinden araç satışı yapılıyor. Ardından hesaptaki ücret, satıcıya aktarılıyor. Böylece sahte para kullanılması ihtimali, nakit ödeme zorluğu ve satış bedelinin ödenmemesi gibi durumların tamamı Güvenli Ödeme Sistemi ile önlenebiliyor.

Yeni düzenleme 1 Ocak 2025 itibariyle yürürlüğe girecek ve zorunlu olacak.