Kira Sözleşmesi İmzalarken Dikkate Alınması Gereken Hususlar

Kira Sözleşmesi İmzalarken Dikkate Alınması Gereken Hususlar
Ev kiraladığınızda herhangi bir mağduriyet yaşamamak için neleri dikkate almanız gerektiğini bilmelisiniz. Zira kira sözleşmesi, ev sahipleriyle birlikte kiracıların da haklarını korumak adına düzenlenen bir belgedir. Bu nedenle sadece gayrimenkul sahipleri değil, kiracılar da sözleşmede bulunan bilgileri mutlaka incelemelidir.

Bu noktada dikkate edilmesi gereken hususları ise şu şekilde aktarabiliriz:

Konut Özellikleri ve Tapu Bilgileri  

Öncelikle kiralanan konutun net yüz ölçümü bilgisinin sözleşmede muhakkak yer alması gerekir. Tapuda yer alan bilgiler ile kiralanan yerin bilgilerinin eşleşmesi de önemlidir. Herhangi bir vekalet söz konusu değilse, tapuda gayrimenkul sahibi olan kişi ile sözleşmede yer alan kişinin aynı kişi olup olmadığına da bakmalısınız.  

Kira Bedeli ve Zam Oranı  

Sözleşmede kira bedelinin yazılı olması en çok dikkat edilmesi gereken hususların başında gelir. Kira bedeli kısmında bir fiyat aralığı değil net olarak bir kira bedeli bilgisi yazmalıdır. Aynı zamanda yapılacak zam oranı da bir şaibe yaratmamalıdır. Zam oranının da net bir şekilde belirtilmiş olmasına dikkat etmelisiniz. Yasalar gereği kira bedelinin 500 TL’yi geçiyor olması durumunda, kira ödemesinin banka ya da PTT üzerinden yapılması zorunludur. Elden kira ödemesi yapılması da ilerleyen zamanlarda mağduriyet yaşanmasına neden olabilir.  

Depozito Miktarı  

Konut sahiplerinin kiracılardan 3 aylık depozito talep etme hakkı bulunuyor. Ancak 3 aylık ücretten daha fazla depozito talep etmeleri yasaktır. Kiracıdan alınan depozito miktarının vadeli mevduat hesabına yatırılması, ev sahibinin onayı olmadan bu meblağın bankadan çekilememesi en doğru seçim olacaktır. Şayet ev sahibinin banka hesabına yatırılıyorsa, açıklama kısmına depozito bedeli olduğu mutlaka yazılmalıdır.  

Demirbaş Tespiti  

Kiralama öncesinde konutta bulunan demirbaşlar tespit edilmeli, bir liste çıkarılmalı ve sözleşmede bu listede de açıkça belirtilmelidir. Eğer hasarlı ya da arızalı bir demirbaş varsa bu durum da sözleşmede yazılı olmalıdır. Aksi halde kiracılar evi boşaltırken demirbaşı onarmak durumunda kalabilir.  

Siz de beklentilerinize uygun bir kiralık ev bulmak istiyorsanız Hepsiemlak üzerinden yayınlanan ilanları gözden geçirebilirsiniz. Web sitesi üzerinden Ankara kiralık ev fiyatları gibi aramalar yaparak, hangi şehirde ev kiralarının ne kadar olduğu gibi konularda da fikir sahibi olabilirsiniz!